Nytt ord på svenska REKO-ring

Språkrådet har kommit ut med de  nya ord i svenska språket under 2017.

På denna lista fanns glädjande nog med REKO-ring med. Denna folkrörelse sprider sig fort över Sverige, att handla lokal producerat direkt av bönder och mathantverkare i en lokal Facebook grupp.

En REKO-ring utdelning sker oftast på en tom parkeringsplats under en 30-60minuter i kväll varannan vecka. På mindre orter blir det oftast mera sällan.

Men en sak som är säker ju större en REKO-ring blir, ju oftare blir det utdelning på en ort. Finns ringar som i perioder till och med har utdelning varje vecka.

REKOs största problem är att fortfarande för få personer känner till det ännu. Många som blir överraskade varje vecka när de får höra talas om REKO. En huvud orsak är att REKO ännu inte slagit i Stockholm där många av nationens journalister sitter.

Konceptet bygger på att det är förköpta varor för att minska svinnet. Att endast skörda det som är sålt. Allt för att spara på planeten samt göra det mera ekonomiskt intressant för producenter.

Är REKO endast ekologiskt? Nej, det bygger på att källan till maten är lokal. Att man som konsument är med och väljer med plånboken vad som produceras. Men när detta är sagt måste det ändå sägas att ekologiskt eller småskaligt ocertifierat ekologiskt totalt dominerar inom REKO.

Detta klippet från Finland REKOs vagga förklarar ganska bra REKO som fenomen.

Jag kan inte nog tipsa om att gå med i en lokal REKO-ring. Få med dina vänner.
Finns det ingen REKO-ring där jag bor? Nu finns det många initiativ på gång på platser men fortfarande stora vita fläckar.

https://www.facebook.com/groups/rekosverige
Detta är gruppen för att skapa kontakter och guida blivande admins in i REKO rörelsen.

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen och för kunder.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i REKO. Bokmärk permalänken.

Kommentera