Potatis

Nu skall det odlas potatis

I fjol odla vi mer potatis än man har gjorts på en generation på gården. Då var man självförsörjande i stora stycken. Det var väldigt roligt med den odlingen. Men tog mer tid än det smakade, speciellt att ta upp med grep.

Vi har långsamt ökat vårat potatis odlingar varje år från 30, 100 till 250kvadrat i fjol. Detta var gränsen för när det var roligt med potatiskup och grepp.

Vi har förberett ca 1000kvadrat för potatisland, dock kommer det inte bli hela användas. Detta gjorde att vi nu investerat i enklaste traktor redskap för potatis sättande och skördande.

Sättaren är en plog kombinerat med plåtlåda och rör för manuellt släppande av potatis för 2rader.

Detta är inga redskap för den som har hektar efter hektar. Men i våran kontext där vi odlar för självhushållning plus att kunna vara med något kg i grönsakspåsar för försäljning, kommer detta fungera bra.

Sättaren hade vi klarat oss utan men fick ett bra pris, samt kommer att spara timmar under våren när tiden är knapp.

Upptagaren är däremot något helt nödvändigt för våran kontext.

Enkelt förklarat är det 2plogplåtar för att tvinga upp potatis och jord på ett galler som med hjälp traktorns kraftuttag flyttar jord och potatis bakåt.

Jorden ramlar ner mellan gallret och spottar ut potatisen i slutet. Detta gör att den landar uppe på jorden, för att enkelt kunna plockas upp för hand.

Detta gör att vi kan skörda så mycket man orkar plocka upp. Hur mycket det är, det vet vi inte. Men spontat känns 3000kvadrat som mycket, men realistiskt. Om det stämmer eller inte, vet jag inte. Detta är ca en halv fotbolls plan i storlek.

Edit; när jag tänker efter är begränsningen egentligen hur många gratis händer man har tillgång, som plockar upp potatisen.

Vi skall inte bli potatisbönder

Målet är dock inte att bli stora på potatis. Det är en gröda med lågt värde, där det krävs full mekanisering för att bära sig. Dock kommer vi kunna erbjuda små kvantiteter av special potatis, kunna ha som komplementsgröda i de grönsakspåsar vi säljer. Skall man ha 25kg finns det, däremot proffs att vända sig till.

Det som känns speciellt bra med dessa redskap, är att det är få rörliga delar som kan gå sönder. Nu vill jag ha vår.

//Ricky Karlsson

Det här inlägget postades i potatis. Bokmärk permalänken.

Kommentera