Nu sår vi tomater

Från nu mitten på mars och en dryg månad framåt är det lagom att så tomater. Ju tidigare ju mer måste man ha förmågan att reglera ljus och temperatur. Nu odlar vi så många tomatplantor att plats är en viktig fråga. Tänk ca 8veckor före det är 8 plus grader på natten.

De som vi inte riktigt att har plats för att odla under ljus inomhus kommer vi så om ca 1månad. Kommer i år att odla tomater på friland för första gången. Tidigare har vi kruk/krage eller odlat i tunnel.

Just nu är det många som står med lite för långa tomatplantor.

Är det fortfarande ganska små kan man enkelt göra som på bilden.

Detta gör att man ”vinner” någon veckor om man fått de för långa.

Långa ranliga plantor betyder för varmt i förhållande till hur mycket ljus plantan får. Enklast är att ge plantor mera ljus om man inte kan reglera temperaturen ner till ca 15grader.

Kommer bli ca 90-100tomatplantor i en odlingstunnel, samt ca 3-400 som ett experiment på friland. Sedan odlar vi lite fönster tomater, avsedda för försäljning, det är plantor som inte blir så stora. Lämpliga för den som vill ha tomater, men inte har platsen.

Sedan blir det även en egen sort som vi har varje år selekterar ifrån. Målet är en bifftomat som kan funka som bra hobby variant. Smak, färg osv är på plats, men inte stamtjockleken den behöver bindas upp på tok för mycket fortfarande.

//Ricky Karlsson

Det här inlägget postades i Tomat. Bokmärk permalänken.

Kommentera