En grön värnplikt

Gröna gubbar med gröna fingrar?

Nyss kom nyheten att Sverige återinför värnplikten. Det är väl helt rimligt med det säkerhetsläget har på de sista år ren kraftigt försämrats. I praktiken går vi tillbaka till en situation som rådde på sent 1990, där alla kan kallades på mönstring, men där de endast frivilliga till 99,9% gjorde värnplikten. Det handlar helt enkelt om att få mer intresserade att gör militärtjänstgöring. Få ett större urval för de militära befattningarna som säkerhetsläget kräver att vi utbildar och bemannar. Vi talar om att ca 4% kommer få möjlighet att göra lumpen.

Dagens slimmade militära försvar bygger på att civilsamhället står med stödfunktioner. En av orsakerna till de ökade militära behoven är att försvarsmakten åter har fått ansvaret att operativt kunna försvara landet. Under en period har fokus varit att bemanna olika former av internationella insatser. Något som naturligtvis också är viktigt men är egentligen inte försvarets primära syfte. Det är just det territoriella försvarets uthållighet som gör att man åter startar med värnpliktiga.

Svenskar som hungriga fågelungar

Men den militära ambitionen vilar på att civilsamhället stöttar. Ett civilsamhället som idag inte är byggt för att ens klara en mindre störning. Vi  har alla sätt vinterns salladspriser. Vi behöver inte bara mer män och kvinnor i gröna kläder utan fler män och kvinnor med gröna fingrar. Mera betesdjur i landet, mer nationell förmåga än att mer än kunna förse svensken med mat i över en vecka.

I en krigssituation behöver försvaret upprätthålla sin uthållighet. Enkelt sagt försvaret tar den mat som finns, för att få fungerande soldater. Det innebär att vi andra blir utan. Så kan vi inte organisera ett samhälle.

Vi behöver inte bara gröna gubbar utan gröna fingrar för att försvara nationen. Hur föder vi fram nästa generation odlare, självhushållare, småbrukare och bönder? Detta tänk måste vi få med som en del av nationens försvarsförmåga.

Hur detta kan se ut finns det många som tvistar om. Men allt från statliga kampanjer för att odla i din trädgård, satsningar i grundskolan, regelverk, skatter osv.

Göra matproduktion till den ultimata gräddfilen för svenskar. Min poäng är att det finns inte en lösning, utan pröva alla samtidigt. Gröna fingrar på alla. Som jag brukar säga till tonåringarna, den som inte gräver, den äter inte.

//Ricky Karlsson,
som kanske var lite mera politisk än vanligt men behövde få ur mig detta.

Det här inlägget postades i OM KRIGET KOMMER. Bokmärk permalänken.

Kommentera