Odla gamla potatis sorter

Odla potatis med genetisk brädd.

Sedan flera år förvaltar jag ett antal genbankspotatis sorter.  Förökar upp, ser vilka som passar hos oss odlingsmässigt. Vilka som passar oss smakmässigt

I fjol hade vi 12 sorter totalt, detta börjar närma sig gränsen för vad som är hållbart utan att man känner det som man själv bedriver genbanksarbete.

Potatislandet 2016

Potatislandet 2016

Målet är att 2017 kommer att vara färre sorter. Exakt hur många är ännu inte taget. Men mer än 8st ser jag inte framför mig. Plus några kragar med nya genbankspotatis som jag odlar upp i antal.

Minskningen är helt enkelt en följd av att vi funnit några favoriter, som vi behåller. Medan andra sorter får stryka på foten, oftast på grund av hur de har varit att odla.

Nordgen inför avgift

För den som är intresserad av att odla genbankspotatis  har nordiska genbanken, nordgen tidigare skänkt bort sitt överskott till privatpersoner. Från och med i år kommer de ta en administrativ avgift på grund av ett stort intresse. Det är roligt att intresset är så stort, men vet att denna bloggen har eldat på denna brasan.

potatis2Men jag vill vara extremt tydlig med att detta är inte ett sätt att få billigt utsäde, detta är till för personer som själva tar sättpotatis, är genuint intresserade av att bevara gamla sorter för framtiden.

Att se sig själv i kedjan till nästa generation. Det handlar om att ha koll på utsäde. Ha en plan för hur man skall förvara utsädet i rimlig temperatur osv.

Odlar man dock för att äta, inte själv sparar sättpotatis, men vill ha någon kul sort rekommenderar jag någon av de kommersiella aktörerna som finns där ute. Vi har med framgång köpt av klostra. Nej detta är inte sponsrat, så var det sagt.

Hos nordgen är det frågan om 3knölar, vilket är en lämplig grund för att odla för att ta sättpotatis för året efter. För att då testa om det då är en sort man är intresserad av. Detta är alltså inte något som går fort. I år öppnar de inte fören i mars.

http://www.nordgen.org/index.php/skand/Vaexter/Innehaall/Froe-vegetativt-material/Potato/Distribution-av-potatis

Vi tycker genbankspotatis är ett coolt sätt att kunna vara gröna kulturarvs arbetare.

För den som undrar varför det är viktigt att odla grönsaker med genetisk bredd, så är det viktiga egenskaper att spara för framtida generation. Skräck scenariot är ju en liknade situation som ”den stora svälten på Irland” i mitten på 1800talet. Då man bara hade odlat en sort, med en typ av egenskaper.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i potatis, självhushållning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Odla gamla potatis sorter

 1. Oskar Olausson skriver:

  Hej

  Vilka sorter ska man gå på för att få några som är lätt lagrade? Inte ruttnar nere i källaren.

  • rickywkarlsson skriver:

   Aldrig upplevt någon sort skillnad.

   Låter som det är ett handhavande fel eller sjukdom om mer än 5-10% ruttnar.

   Handhavande fel, kan vara lagring i platspåse, att de inte är torra, frostgrader i källaren. Är de mest vanliga jag kommer på.

Kommentera