Att planera är så tråkigt, men kul att köpa frön

Att så är en utmaning!

Vi har alla våra starka sidor. Att hålla 500 saker samtidigt i huvud gör att jag glömmer 600 av dem. Jag som person som inte det starkaste kortet när det kommer till att hålla många saker i huvudet samtidigt. Sedan finns det många andra starka sidor, men de hjälper inte när det gäller att hålla så datum i huvudet.

För mig har det inneburit att sådder blivit sena, tidiga eller helt enkelt aldrig blivit av. I år kommer jag odla mer sorter än någonsin.

Cirka 125 olika sorter 2017

Detta år en kraftig ökning från ca 70 olika under 2016, där ca 1/3del har varit potatis, tomater och chili. Denna delen blir bara lite större men det kommer en lång rad nykomlingar för oss. Vissa kommer vara lätta, så som nya sorter av zucchini, rädisa eller paprika. Har lagt mycket tid på att försöka förstå varför gurka inte lyckats, tror att jag väntat för länge med slutplanteringen.

Blir en del nya asiatiska vänner, fänkål, kryddväxter och butternut osv. Vi har alltid odlat tomater i krukor, kragar eller i en polytunnel, men vi kommer 2017 ha en mindre andel på friland 2017.

Även fast 1100 kvadratmeter, några kragar plus tunnlar är färdiga för odling 2017 så kommer det nog inte räcka till, blir att försöka hinna med 2 ibland till och med 3 skördar från samma bädd. Detta är mest känt som serieodling i Sverige. Detta innebär att mycket mera dras upp i pluggbrätten, för att minimera tiden i fält. Hoppas även att sommaren innebär en del markberedning.

Övrigt kringarbete

Under våren kommer stängsling, bevattnings system samt gångfält arbetas med. Det finns en lång rad med andra förbättringar som skulle behövas göras men detta är det realistiska att hinna med.

Hoppas på torka för att anlägga den fleråriga odlingsplatsen under sommaren. Börjar projektet i år som att storskaligt dra upp sparris, är ju en 3årig process innan den är i mål.

Det finns mer mål och idéer än vad som det troligtvis finns tid till. Hoppas till exempel att vildaplarna som jag dragit upp från egna äpplen överlever vintern för att kunna planteras permanent till våren.

125 olika frön i en plan

Alla är ju inte frön, vi talar även om sättlökar och potatis. Men för någon som knappt skulle kunna koll på 10 olika är detta ändå en gigantisk utmaning.

Att planera, och föra allt samman i ett dokument, är det enda relevanta systemet. Denna process började med frågan vad skall vi odla och när vill vi att olika saker skall vara färdigt. Detta tog ett antal kvällar att svara på. Detta bygger naturligtvis på tidigare erfarenheter om när man kan odla olika saker, samt hur lång tid dessa tar .

När den processen var över, började frågan var olika saker skall beställas ifrån. Vad har vi eget utsäde från, vad är redan satt så som vitlök och sockerrot. I år kommer 90% från 4 olika källor. Eget utsäde i form av potatis, någon chili sort som jag odlat isolerat samt någon vitlök. Några frön kommer komma från svenska lindbloms. En del kommer från semenco, som för övrigt varit mig mycket behjälpliga att hitta frön som jag inte lyckats att få tag volym av någonstans i Europa.

Billigast frö

Den största delen av standard sorterna har jag köpt in från Storbritannien, från en fröhandlare jag har odlat från tidigare med framgång. Mitt stora problem är att svenska potions förpackningar är perfekta för den som odlar 10 sorter på radhustomten. Jag vågar sätta pengar på att de påsarna blir lättare och lättare för varje år. Både lindbloms och semenco är bra motparter för den som odlar lite mera. De är inte billigast men bra att ha.

För oss som växer som odlare, så är det bra att vi vet att det finns svenska företag som kan hantera mycket större volymer om så skulle behövas.

Dock är det så att fröer är dyra i Sverige. Så majoriteten köpte jag från en brittisk fröhandlare, detta är en affiliatelänk. Om ni vill sprida detta till fler, så dela gärna denna bloggposten. Detta är den del på året då räkningarna för webbhotel osv skall betalas. Premier Seeds ! Under ett pund per maxad fröpåse, ca 11kr/st.

Adderar man ihop en varukorg på mer än 10påsar, ger de 10% i avdrag. Frakt på under 10kr. Helt seriöst vet inte hur det skulle kunna bli billigare frön. Tänk på att all odling måste anpassas efter det lokala klimatet. Instruktionerna är ju anpassade för Storbritannien.

De sista 10% av fröna är från många olika håll, kultursorter, nya kommersiella sorter som inte finns på den svenska marknaden.

Avslutningsvis kommer allt i ett nytt dokument när fröna kommit. Men det blir det mer om inom kort. För hur allt skall göras.

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i potatis, självhushållning, Tomat. Bokmärk permalänken.

Kommentera