Mandelmanns gård

Tv4 har börjat med ett nytt tv program om ett sydsvenskt småbruk. Har gått och väntat på detta i över ett halvt år.

Men oj vad besviken jag blev. Jo, men det var fina bilder. Men det är en form av landsbygds romantik för 08:or. Man är långt från 100% bonde, som kanske får ses som förebilden inom denna genre.

Det är inte svårt att ta romantik bilder.

Det är inte svårt att ta romantik bilder.

Det är en blandning av exotifiering och idéen om någon naturlig lycka. Det urbana livets saknade av en relation till marken, jorden att vara en del av kretsloppet.

Detta blir mera av studiebesök än vad det faktiskt är. Det är kosläpp och inte mockning för att beskriva det på ett pedagogiskt sätt. Sedan lämnar djur hanteringen ur lite olika perspektiv bland annat ett säkerhetsperspektiv lite mera att önska.

Det som dock gjorde mig arg var odlandet i sand, detta är en ändlig resurs som skövlas bokstavligt talat. Inget jag rekommenderar någon att göra.

Detta program kommer dock bli en succé är jag helt övertygad om. Just för att Svenssons är så långt från landet. För 40-50år sedan var det många familjer som var en del av den kraftiga urbaniseringen. Då fanns det en relation något de flesta svenskar idag saknar, alltså en naturlig koppling till en gårdsproduktion. I denna roll kommer detta program fylla en viktig roll.

För oss som kanske har en mera naturlig relation, ja vi är så svältfödda, så vi kommer också att bänka oss.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Media måndag, självhushållning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mandelmanns gård

  1. Mats skriver:

    Vad lever han av för det jordbruket tjänar han inte några pengar på !
    landsbygds romantik för 08:or.

Kommentera