Håll dina vänner nära

Håll dina vänner nära och din bonde närmare?

farmerKommer 2017 bli året då en personlig bonde blir lite hett som en personlig tränare.

Vi ser på alla fronter hur värdet av lokalt producerat ökar hos många grupper. Låt oss göra det hippt att äta sparris på våren och pumpa på hösten. Låt oss alla veta varför.

Nyårslöften har ju normalt lite varierande kvalitet. Ofta är gymägare den stora vinnaren av nyårslöftena. Lika säkert som julskinkan finns på julbordet, så kommer januari reklamen bestå av gym, bantningspiller och rökplåster.

Ett löfte som dock är ärligare är att 2017 skall bli året då jag äter bättre. Mindre konstiga E-nummer och produkter från långtbortistan. Mera matproducenter i min närhet. Att betala det sociala och miljömässiga priset lokalt.

img_0911Vi gör det gärna på kaffe, bananer som gärna får vara fair trade. Är inte mjölken, ägg och kotletten värd samma behandling?

Eran av billig mat måste få ett slut. Mat är så mycket mera än ett lågt pris. Det är faktiskt att kunna titta bonden i ögonen, att bonden får en lön så att nästa generation också vill driva det vidare.

Ärligt talat vem skall producera maten om inte ens bonden vill lämna över till nästa generation?

Att man med glädje hör föräldrar prata om barn som vill bli läkare, programmerare och även bönder. Alla grupper är lika viktiga idag. Det är först när vi sätter ett värde på det vi stoppar i oss, som en riktig förändring sker.

Så ärlig lokalmat 2017 låt det bli nyårslöften som blir det som hålls.

Låt det vara egen odlade tomater, mjölk från bonden runt hörnet och ägg från grannen som låter de gå fritt.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik, självhushållning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera