Svensk hushållsost

Arla har tagit beslutet att åter börja tillverka en del av hushållsosten i Sverige. För alla oss som bryr oss om svensk matproduktion är detta ett glädje besked.

Arlas mejeri i Östersund. Bildkälla ARLA

Arlas mejeri i Östersund. Bildkälla ARLA

För att producera ost går det åt ca 10kg mjölk, så ost köpet är veckans viktigaste mjölk inköp.

De börjar tillverka den i Östersund, där de redan har annan ost tillverkning. Så det blir viss omflyttning av existerande ost tillverkning inom landet.

De satsar 25miljoner i ny produktionskapacitet. I maj 2017 beräknas det första svenska hushållsostarna från Arla komma på många år.

De sista åren har all deras hushållsost kommit från Danmark. Vi ser ju nästa dagligen i nyheterna om problemen i det danska jordbruket. Så även om det endast är 1/80del av den svenska konsumtionen av hushållsost, är detta en framgång.

Detta kommer naturligtvis att bli en dyrare hushållsost. Men med konsumentmakt hoppas jag att ”markanden” kan vissa hur man värdesätter det svenska jordbruket.

Hoppas den kommer att smaka bra.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera