Nu är julen här

Just nu kokas det många skinkor. Revbensspjäll, äggost, köttbullar och mycket annat som tilllagas. Jul doften är helt enkelt här.

Låt oss alla tänka på de som faktiskt skapat all mat på bordet. För 2-3generationer var det vanligt att det fanns minst en jordbrukare i varje släkt. Idag är det en utrotningshotad art.

Det har blivit något väldigt fel i samhället, när mat produceras av någon annan.  Vi kan inte ha ett samhälle där vi inte är deltagare. Vi behöver alla bli engagerade i matproduktionen. Man många säger; jag har ingen mark. För de flesta finns det mark man kan få tag på, den gamla släktgården, sommarstugan, 3kragar på radhustomten till mormor.

12065624_10153207655495784_688321001867597739_nJag har en bekant som har mantrat; har man ett fönster kan man bli en deltagare i matproduktionen.

Så är det så att du inte har ett fönster, ja då är du förlåten. Ärligt talat att skylla ifrån sig är bara svep själv för att man inte kan eller vill.

Vad skulle jag börja med idag om jag inte hade tid, ork, kunskap eller plats?

Mitt svar är jordärtskockor, har man bara en krage över någonstans i bakgrunden på en trädgård skulle jag trycka ner några knölar. Med rätt sort ser det ut som solroser. Går att plocka upp och sätta både höst och vår. Lite gräsklipp eller gödsel och de älskar det. Det blir liksom inte lättare. En krage är nog för en familjemiddag. En grönsak som är perfekt för gerillaodling om man är lagd så.

Men just nu är det dags att fira bonden, visa tacksamhet. Lova att lära känna minst en ny lokal bonde under året, köpa hans varor. Betala på riktigt så att han också har råd att byta bil, ha en pensionsförsäkring och kan köpa sin fru ett smycke i julklapp. Mat, det vi stoppar i kroppen skall inte vara billigt utan är det mest värdefulla vi har.


Detta klippet är så vackert. Jag blir närmast tårögd.

För egen del är det några enstaka saker på julbordet som vi har producerat själva. Finns utrymme för några saker till. Hoppas på brysselkål och rödbetssalladen kan vara egen nästa år. Det är helt klart realistiskt.

Vi önskar alla en riktigt god jul.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera