Grisfötter, en mentalspärr.

Här propagerar vi gärna för att man skall äta lokalt, göra miljövänliga val. Att stödja svensk matproduktion är självklart. Äta mat med ursprung, gärna odla själv, alla kan vi göra något på den nivån vi är, det är inte en tävling.

Att äta från”nose to tail” är då en självklarhet. Att man behöver komma bortanför fläskfilén och kotletten träsket. Skall man äta djur med gott samvete behöver man ha ett hela djursperspektiv. Men låt oss vara ärliga, när åt vi levergryta senast? Nu när vi närmar oss juletider, finns det ju ett tillfälle att pröva något traditionellt.

grisfot

Grisfot 2016

Min mentala spärr har alltid gått vid grisfötter. Men sagt och gjort så är det bara att pröva.

Så blev att köpa en en grisfot. Den serveras traditionellt som en aladåb på julbordet, det innebär att den serveras kall i gele, som kommer från själva foten. Tacksamt nog går den också att göra varm.

Har ju gjort massa fläsklägg under årens lopp, det är ju en billig bit som fått ett pullpork uppsving. Men fortfarande är en ”svinaktigt” billig bit. Det är ju biten som sitter precis ovanför det som kallas grisfötter.

Låt oss alla vara så vuxna att vi inser att smaken inte blir lyx (pullpork) bara för att den sitter  1cm högre upp på benet.

Så blev till att urlaka den, vilket innebär någon timme i kallt vatten. För att sedan kokas flera timmar med kryddor, dock tömma grytan efter halva tiden för att få bort betydande delar av fettet som foten är rik av.

Har man väl bestämt sig är det helt plötsligt ingen konstig kött del av grisen. Det är lustigt hur psyket fungerar.

Smakmässigt påminner det mycket om lägget, fet gris helt enkelt. Sedan är det extremt lite kött. Kommer nog aldrig göra om det, men inte pga smak, utan på grund av att det är så  lite kött.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera