2017, nu är du här.

Nu är det äntligen dags att börja odlingsåret 2017 med den första sådden. Det som kommer först är chili, avsedd för tunnelplantering på gården till våren.

img_0909Sår dubbelt så många som behovet är. Orsaken är mycket enkel, vissa gror inte, andra kan jag selektera bort för att de är svagväxande.

Några plantor extra för om de dör någon vid omplantering. Men blir det så att jag står med extra fina plantor till våren går de alltid att ge bort eller sälja.

Odlar sedan flera år sorten Hungarian record, en mildare chili med lite bit i. En perfekt chili för nybörjaren som vill ha något som inte är på tok för starkt.

Att plantera innebär också  att resa emot egen livsmedelstrygghet har börjar. Fortfarande finns det morötter, palsternacka, kålrötter, chili, äpplen, potatis, lök, vitlök, purjolök osv kvar. Men det finns fortfarande ett betydande hål kvar i början på våren då vi står utan egna grönsaker. Detta hål i kalendern är jag intresserad av att fylla.

Tänker i år testa att odla japanska majrovor i kruka inomhus. Hoppas kunna få både blast och rötter till olika delar av våran matlagning.

I mellandagarna börjar det för odlas på riktigt, blir massa olika saker då. Selleri, purjolök är bland det första man börjar med.

Så på årets kortaste dag börjar odlingarna. Nu har det vänt. Äntligen!

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Chili, självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera