Reko Sverige

 

 

Reko är ett fenomen som växt fram i Finland.  Det är ett sätt för lokala matproducenter och konsumenter att få en större kontakt yta. De sägs ha mellan 40 000 och 100 000 användare.

Just nu växer detta fenomen fram i Sverige.

Varje/varannan vecka på en bestämd plats och tid, ofta en parkeringsplats/torg eller liknande, någon timme eller två, kommer producenter och konsumenter samman.

Dessa varor är förhandsbeställda av konsumenten. I många fall till och med betalade i förväg.  Beställning/erbjudande sker igenom en lokal facebook grupp för just det utlevereringsstället.

13076761_10154105682570365_1126325893142188205_nPå en plats försöker man få 10-15 leverantörer, dessa kan naturligtvis skifta efter säsong. Växer ju inte så mycket tomater i februari.

För bönderna/producenter/levrantörerna är det ett sätt att få mera betalt för en vara, skörda när man vet man får en kund på varan. Åka med precis så mycket vara som man vet går åt.

För konsumenter är det ett sätt att stödja den lokala matproduktionen, få färskare varor än i affären. Kunna ha ett direkt samtal med de som producerar över hur man gör. Helt enkelt lokal kvalitet. Att kunna bygga relationer till sina egna matproducenter.

Står man med 50kg morötter eller 10kg vitlök extra är det inte riktigt läge att ringa en grossist som vill ha leverans varje vecka.

För bönder handlar det om att kunna få en högre andel som hamnar i egen ficka. Få verksamheten att bli lönsam. Leverantörer kan naturligtvis vara en del av flera reko-ringar i deras närhet.

Konceptet bygger på att det skall vara lätt för konsument att hitta olika former av varor, för att den extra turen skall kännas så liten som möjligt.

Just nu finns det 2 Reko-ringar i Sverige

Grästorp 

Linköping

Edit:
Nyköping
Malmköping

Edit det går nu så fort att uppdateringar kommer göras i ett nytt inlägg:
http://www.odlaminmat.se/2017/01/lokal-mat/

Det finns också ett nästan identiskt konsert fast i egen platform som beter Bygdens Saluhall. De är på ett antal platser i Skåne och på Gotland. (edit; heter nu mera local food nodes)

Kommer det till mera ställen skriver jag gärna till dem, bara att säg ifrån.

Yrkesakademin i Österbotten har gjort en liten informationsfilm om vad Reko är.

Jag tror att detta är en del av matrevolutionen i Sverige där vi kommer äta mera lokalmat. Detta ihop med andelsjordbruk skulle lösa mycket av matproblematiken. Att öka den lokala delen av våran konsumtion är bra för Sverige och våran självhushållningsförmåga.

Kommer 2017års stora trend att bli att skaffa en egen bonde?

Finska Yle har gjort ett klipp om hur reko-ringar nu sprids till andra delar av Europa.
https://svenska.yle.fi/

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Lokal mat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera