Victory garden

Vi har sedan det kalla krigets dagar aldrig varit närmare oroligare tider i vårat närområde. Vi har MSB, myndigheten för skydd och beredskap, som går ut och trycker på att vi skall klara av 72timmar på egen hand i händelse av en kris. För första gången sedan 25år går nu även kommunerna ut och uppmanar det samma.

victory-gardenDet går alltid att köpa hem några konserver för de där 3 dygnen. Men den stora frågan är vad äter man där efter. Det finns en utredning som säger att våra matvarubutiker kommer vara tomma inom en vecka.

För mig som brinner för det lokala, blir svaret lika självklart som naturligt, en victory garden. Detta är ett fenomen som fanns inom den anglo-saxiska världen under det första och andra världskriget.

Helt enkelt en köksträdgård för att kunna dryga ut familjen behov av mat. För att få ransoneringen att räcka längre. För att få i sig något färskt.

Under en kris äter jag mycket hellre färska grönsaker än konserver.

Detta brittiska propaganda klipp förklarar ganska mycket varför och hur man motiverade folket under andra världskriget.


.

I Sverige har det hänt något ganska allvarligt de sista 25åren. Idag produceras över hälften av värdet på våra livsmedel utanför Sverige. Detta innebär att konsekvenserna idag skulle bli större än under 40talet. Helt enkelt för att nationen är i sämre skick i frågan om att kunna mätta sig själv.

En egen förmåga blir då något viktigt. Det är ganska lätt att täcka 6-8månader av grönt behovet på en handfull timmar i veckan.

Det som däremot tar tid är att bygga upp ett fungerande odlingsland. Det är klart det går att vända gräsmattan upp och ner och plantera. Men skall man odla framgångsrikt, krävs det en mark som är upparbetad och har fått rätt balans. Denna process skall man inrymma att det tar fort ett par år av arbete.

Även om man får den perfekta färdiga odlingsmarken framför sig, finns det en faktor till. Nämligen den som odlar. Man blir inte duktig om man inte övar.

Det tog mig flera år innan jag lärde mig odla morötter på ett bra sätt. Finns många saker som man misslyckas med även som erfaren odlare. Att gå från noll till hundra, fungerar helt enkelt inte i den riktiga världen.

Så ett bra nations självförsörjningsförmåga börjar i den egna trädgården. Jag har inga ambitioner om att alla skall odla för att vara självförsörjande, men ett litet grönsaksland för att öva i och hålla sommargrönt är både pedagogiskt för barn, god friskvård, nyttiga grönsaker och gör att man kan odla mera om oroligare tider kommer.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i OM KRIGET KOMMER och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera