Mat med en avsändare

Vi önskar oss alla mat som är närproducerat på ett ansvarstagande sätt. Lyckliga kossor och kemikalie fria morötter. Vi vill alla att matproducenter skall kunna få rimligt betalt, känna att det iallafall betalar något för det tusentalstimmar som läggs ner.

Men vad är det som slår slit i huvudet på folk när man är i matvarubutiken?

Jag konstaterar att EMV sortimentet växer enormt mycket. Det är anonym mat som kan komma varifrån som helst. EMV, om det är ett nytt begrepp är egna märkes varor, tänk coop-kött, garantmjölk eller I love ICA.

Kan inte vi alla konsumenter bara bojkotta skiten, vi måste få stopp på detta. Detta gör att bönderna som redan står på knäna i sitt slit, får en käftsmäll över ansiktet.

Säg prästost, inte köper vi mera prästost för att det är ICAs logga på den. Det är exakt samma produkt från samma fabrik som ligger i Arla packet, skillnaden är att i den senare tjänar bonden bättre.

Även om du inte klarar att bojkotta kan du väl i alla fall vända på paketen och ta reda på var produkten kommer från.

IMG_20160822_104842Vi behöver en kultur där våra barn kan drömma om att bli bönder, utan att det innebär ett liv i fattigdom. En kultur där man med glädje kan stödja sin barn i dessa drömmar. Ett samhälle där bonden, bagarn och slaktarn är viktiga pelare i vårat samhälle.

Ni undrar kanske vad det är som gör mig
så heligt förbannad. Min lokala butik har blivit ett skräckexempel på EVM-kött.

Där de lokala leverantörerna alla inom 8mil nästan är helt bort plockat i förmån för ett kött som kommer 30mil bort.  Jag kommer inte att köpa, du borde inte heller köpa. Nu räcker det med galenskap.

Kan man köpa något lokalt så förtjänar dina grannar att få dina köp. Vårat miljöansvar är att påverkan stannar lokalt. Att vi betalar de riktiga kostnaderna för vad det kostar att producera där vi lever. Att även bonden kan leva på samma standard som alla vi andra i samhället.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera