Dessa skördetider

Just nu skördar vi de sista eftersläntrarna av zucchinin. Medan sena sommarmorötter, rödbetor, majrovor, sallad och pak choi skördas så ofta det ges tillfällen.

morot2016Detta är det första vintermorötterna som testskördades, de såddes egentligen lite sent, men det varma hösten har gjort väldigt gott för storleken.

Håller sig frosten borta någon vecka till börjar de snart blir lite stora.

Känns skönt att jag efter många års misslyckade kan lägga till morötter till vad man med trygghet kan odla. Knepet är att hålla bädden fuktig de första 10 dagarna under groningen. Detta har givit ett mycket bra resultat. En jord som är bra lukrad på djupet.

Hoppas nästa år ha morötter redan till midsommar, om allt går bra. Test odlar även morötter som växer i en odlingstunnel. Om det hinner mogna under sen hösten eller om de kräver mera värme. Finns ju även en risk att kylan tar dem, men om allt fungerar skall jag ha sommarmorötter i november.

Oavsett har jag nått det som var mitt mål med morötter, självförsörjande. Nästa steg blir att lära mig lagra dem. För tillfället får de sista i backen, där har de det bra.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i rotfrukter, självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera