Är det okej att kasta bort nyckeln till en lokal matproduktion?

Framtidens bonde

Detta är en av de vackraste dokumentärer jag någonsin har sett.

Hur ser framtidens jordbruk ut?

Är framtiden betesdrift eller skall korna aldrig få se utsidan.
Hur vill vi att matproduktionen skall se ut?
Denna norska dokumentär sätter fingret på dessa viktiga frågor.

Framtidens bonde.

För mig är det väldigt självklart om vad för jordbruk jag vill skall prägla Sveriges framtid. Det måste vara slut på igenväxta betesmarker, åkrar som det planteras gran på. Nationen måste kunna föda folket. Ibland är det inte mera komplicerat än så.

I stora delar av Sverige ser vi exakt samma fenomen. Vi håller på att rationalisera bort hela jordbruket. Tur att det inte är någon som äter längre.

Vi har i år plöjt upp en liten randåker som inte hade sett plogen på 19år. Det krävdes att gå före med röjsåg osv. I år är det potatis och pumpa/zucchini för vårat eget bruk. Började i förra veckan markbearbetningen för nästa år där.

Låter som det är mycket när man säger markbearbetning, men tänk jordfräs, hacka och kratta. Sådde ett expriment med en höst skörd av asiatiska rovor.

Denna åkerplätt skall historiskt varit nog för självförsörjande av storfamiljen med potatis. Efter en del av säsongen kan jag förstå varför. Det är prima jord. Om vi inte hade gjort något, hade den varit borta inom en generation.

Kan du rädda någon mark? Kan du mätta Sverige? Är det okej att kasta bort nyckeln till en lokal matproduktion?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik, Media måndag och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera