Vitlök, en riktigt enkel grönsak att odla.

Vitlök, det finns inget som är så enkelt att bli självförsörjande på så som vitlök. Nu är all vitlök skördad. I år har jag odlat 4kragar. Detta för att den skall få torra ”fötter”.

Red Duke 2016

Red Duke 2016

Odlat 2olika sorter, en som misslyckades och en jag lyckades med riktigt bra. På 2kragar fick hela 35 vitlökar.

En sort jag har importerat från Storbritannien ”Red duke”.

Det är en gamla sort från östeuropa, en mycket kraftig vitlöksmak, sägs ligga närmare vad som är den ursprungliga vitlöken.

Till och med min egen andra sortering har 4-6klyfter normalt. Äter upp den, väljer de bästa av första sortering som eget utsäde. Vitlök sätter man normalt på senhösten i Sverige. den enkla minnesregeln är Norrland i september, oktober i Sveland och november i Götaland. Det man siktar på är ca 2veckor innan vintern kommer. Jag brukar grundgödsla vid sättande samt ge en giva på våren.

IMG_0906Första gången jag odlar en vitlök av ”hardneck” typ, måste säga att jag är extremt nöjd.

Vet om att de tål lagring sämre än softnecks men skall bli spännande och se hur länge den håller. Målet är att hitta en sort som håller över nyår.

Hardneck innebär att den inte lämpar sig för att fläta, stammen går igenom löken.

Just nu har jag hängt upp dem under tak så den får lov att torka. När den torkat, klipper man av rötterna och hals inför lagringen.

Planen är att inför nästa år odla vitlök nog för att kunna sälja lite i säsong och fram till jul.

Det som överraskade mig var att den inte satte ormlök, trodde alla hardnecks gjorde det. Blir att hitta någon sort till som garanterat gör det.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Lök och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vitlök, en riktigt enkel grönsak att odla.

 1. Laura skriver:

  Vad menas med att den sätter ormlök? Är det blomstängeln med bulbiller du är ute efter? Jag sparade en del såna vid förra årets skörd, från Messidrome och Germidour. Fick inte ner alla i marken så om de klarat lagring i rumstemp kan de få en handfull, bara säg till. Sorterna är dock ihopblandade.

  • rickywkarlsson skriver:

   Japp precis.

   Jag odlar med målet att inte bara bli självförsörjd utan även kunna sälja lite. Färska ormlöks stänglar är en produkt jag tror mig kunna sälja.

   Hinner jag bara få upp vintermorötterna någorlunda tidigt skall det bli 400 klyftor nästa år.

Kommentera