Sätta potatis

Såhära års har jag traditionen att sätta potatisarna som skall bli sättpotatis nästa år.

13621917_10153766596790784_667192667_oGör det i kragar för att vara helt säker på vad för jord de odlas i. Tar man eget utsäde, måste man gå över kvalitet på potatisen och följa noga med på eventuella sjukdomar.

Plus att jag tydligt får de olika sorterna skilda åt så de inte blandas.

Odlar bland annat genbankspotatis för att jag vill äta roligare potatisar än affärens smaklösa. Känns också som man gör en insats för att vårda vårat kultur arvet.

I år har det börjat bli många sorter, håller på att växa ur trädgården. Själva odlingen av potatis fick i år inte längre plats där. Inser att detta är en effekt av att jag odlar mycket mera än vad jag trodde från början.

Vi odlar 10 sorters potatis för vårat stamutsäde. Detta är alltså ett utsäde vi håller garanterat rent, odlar alltid i frisk jord. Detta är dock inte alla potatis som vi använder som utsäde.

Hemma i trädgården kommer nog nästa år bara blir produkter som jag vill kunna plocka och äta direkt. Inser att det är lite majs och sallad. Inser att tomater hade varit kul också, men kräver en hel del mera i passning av vattning osv. Resten kommer det sås klöver på, för att längre fram kanske återvända till gräsmatta. Detta för att odlingarna totalt skall växa.

Vi har gått från tänka i kragar till att snart tänka i 100kvm odlings block.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Det här inlägget postades i potatis och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera