Nyheter

Det har varit lite tyst från bloggen det sista. Anledningen är positiv.

IMG_20160725_082751

Låda nästan lika stor som spisen.

I år testodlar jag i lite större skala för att testa tekniker, tidsåtgång osv. Planen är ju att nästa år expandera på riktigt.

Tittat på massa olika idéer på hur man långsamt skall bygga upp ett företagande runt odlingen.

Men råkade nämna detta för en cafe innehavare. Så idag är den första salladen levererad. För mig är detta ett personligt stort steg.

Detta är egentligen något jag inte skulle börja med fören nästa vår. Men nu är jag igång. Fått så en hel del sista veckan för att kunna komma med lite volym.

Det är 2 olika saker att odla för ett cafe och odla för storfamiljen.

Cafe ägaren skall ha all cred, han öppnar både plånboken och gör ett aktivt val att välja det lokala framför grossistens import.

De sista dagarna har även gått åt för att läsa lagstiftning, regler. Fundera på praktiska frågor. Långt från allt är löst.

En jättefråga är hur torkar man sallad, när det inte bara är ”10blad” det är frågan om. Kommer närmaste veckan få lösa massa uppstartsproblem. Fakturering, så beräkningar, lära de nära och kära rutinerna. Det är inte mycket sallad det är frågan om, men det är ”proof of concept” alltså kan man inte att få det att funka med 3kg per månad skall man inte göra 30kg per månad.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Nyheter

 1. Laura skriver:

  Underbart, stort grattis och lycka till!
  Men…torka sallad? Nu blir jag konfunderad, vad är det för vits med det?

 2. Laura skriver:

  Jasså du menar så! Vad fånig jag känner mig, jag trodde du tänkte sälja torkad saĺlad! Som torkade kantareller eller morotsringar typ.

  Bra fråga. På den småskaliga eko-odlingen jag jobbade på sköljde vi dem snabbt under rinnande kallt vatten, skakade av o la upp o ner på backar att droppa av. De levererades bums till restauranger, så vi lagerhöll inget själva.

  • rickywkarlsson skriver:

   Sett de som lägger i säck och torr centrifugerar i en toppmatad tvättmaskin med stående trumma. I några minuter. Sedan upp på nätgaller med fläktar. Någon minut.

 3. Laura skriver:

  Jag googlade ”sallad postharvest treatment” o fick upp en del intressanta dokument.

Kommentera