Mjölkkriget!

Jag odlar grönsaker. För att kunna odla grönsaker krävs det gödsel. För att det skall finns gödsel måste det finns djur. Våra mjölkgårdar är motorn för landsbygden. Det är den som håller öppna betesmarker, med all sin biologiska mångfald. Det är de som säljer tjurkalvarna till sina grannar. De blir besättningar av köttdjur. Även dessa betar naturligtvis.

Att de står inomhus på vintern och producerar gödsel är avgörande för att kunna odla grönt.

Just nu går detta inlägget runt på facebook. Det är sällan jag uppmanar er att dela andras material. Men för detta gör jag ett undantag.

Detta för att detta är en så viktig fråga.

Utan gödsel blir det inte mycket av en kålplanta.

Utan gödsel blir det inte mycket av en kålplanta.

Det är egentligen sjukt att man skall behöva försvara mjölk. Det finns ingen produkt som är mer förknippad med att bygga upp det svenska folkhemmet.

Det finns ingen produkt som är viktigare för den biologiska mångfalden. För de öppna hagarna och en ny slagna vallen. Det sommarsverige som vi alla  älskar och saknar.

Barn som hoppar i hö.

Jag vill dock vara öppen med att jag inte använder så mycket kogödsel, det blir mera hönsgödsel. Detta har att göra med kostnader, volym, tid och den jorden jag har att göra med.

Hade jag haft en mjölkbonde runt hörnet hade jag lätt köpt av han.

Köpt din mjölk lokalt, det är lokalt vi vill ha kvar gödseln, de öppna ängarna och de nyslagna höet.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera