Varför är mjölk billigare än vatten?

Är det verkligen rimligt att vatten kostar mer än mjölk. vad har vi skapat för kultur där flaskan med vatten prissätts högre än mjölk.

Idag den 1juni är det internationella mjölkdagen, World Milk Day inrättad av (FOA) Food and Agriculture Organisation of the United Nations för att fira alla mejeriprodukter.

Min lokala mjölk.

Min lokala mjölk.

Vi ser alla den krisen som finns inom mjölkproduktion. Det är hög tid att alla skaffar sig kunskap om var deras mjölk, fil, smör och ost kommer från.

Jag vill aldrig mer köpa billigare mjölk än vatten. För alla våra livsmedelskedjor måste det vara ett mål att höja priserna till att ligga på nivå med vatten.

Detta är en moralisk fråga om hur vi värdesätter djur, bondens arbete och hur vi ser på det värde som betesdjuren gör i vårat samhälle.

Jag önskar att alla kunde spamma ICA, COOP och Willys om krav med högre mjölkpriser.

Mjölkkrisens orsaker kan vi alla dividera om. Men det enkla att inse att mjölk måste kosta mer än vatten. Det är inget att tveka om.

Ett av de radioprogrammen som berört mig mest handlar om en mjölkbondes situation.
Fick mina tårar att rinna ner över mina kinder 2gånger. Så sjukt stark story.

Jag börjar dagen med lite extra bregott och funderar på allt arbete som ligger bakom.

Är din mjölk, vatten värd?

Min lokala mjölk är från Nyckleby Jord & Skog.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Varför är mjölk billigare än vatten?

 1. Johan Plane skriver:

  En mer relevant fråga är varför läskedrycker är billigare än mjölk!
  Läskedrycker består ju mest av vatten, så ert påstående att vatten är dyrare än mjölk rent generellt stämmer ju inte. Däremot kan man ju undra varför folk är villiga att betala hutlöst mycket för något som 1/ finns i varenda vattenkran och oftast är av utmärkt kvalitet och 2/ i bästa fall inte har någon smak.

  • rickywkarlsson skriver:

   Mjölk finns mellan 9-11kr normalt, medan flaskvatten finns mellan 6-15kr normalt. Där ligger som grund för påståendet att flaskvatten kostar mera än mjölk. Detta är inte ytterst en fråga om en sanning utan mera en fråga om det moraliska i detta. Mjölk är för billigt.

   • Johan Plane skriver:

    Alternativt så är flaskvatten för dyrt.

    • rickywkarlsson skriver:

     Jo, speciellt eftersom vi har bra vatten i Sverige. Eftersom dagens mjölk priser inte bär bönders kostnader är den uppenbarligen för billig.

     • Johan Plane skriver:

      Är det inte snarare så att Arla har för stora overheadkostnader och därför betalar mjölkbönderna för dåligt? Ett mjölkpris på 10:-/l är inte billigt och en ännu högre mjölkpris skulle per automatik innebära lägre försäljning vilket gör produktionskostnaden/liter ännu högre. Lösningen ligger nog inte i att höja priset till konsument utan snarare slimma Arlas organisation. Jag för min del anser att höjda konsumentpriser är kontraproduktivt!

     • rickywkarlsson skriver:

      Problemet är egentligen inte konsumtions mjölkens pris. Varför man ofta talar om den har och göra med att det är den produkten som det går att höja priset på.
      Arlas problem kan man sammanfatta i att för stor andel tvingas man göra torrmjölk av. Något som marknaden betalar med ca 1,5kr/litern.

      Det är en lång rad faktorer som samverkar, export till ryssland som stängts. Kina inte köper in lika mycket som man trodde. Produktions begränsningarna i ett antal EU-länder som precis försvunnit. Detta i kombination med att det kostar mera att tillverka i Sverige på grund av ett antal orsaker; Djurskydd kostar mera, skatter och avgifter osv.

      Allt som allt gör det att den dyraste produktionen trängs undan på marknaden, detta är svensk mjölkproduktion.

      Om man vill studera detta, är det bara att titta på ostars pris utveckling sista 18månaderna.

      Arlas kris är egentligen bara symtom på en hel marknad, som multinationellt företag är man oskyddad. Medan ett antal mindre kooperativ går även de dåligt, men de har fördelen av att bara sälja på en marknad med högre priser, samt inte ha överskott just nu.

      För att sammanfatta det är inte frågan om oslipad organisation utan global marknad som fungerar.

Kommentera