Varför är inte alla eko?

Varför finns det produkter kvar på marknaden som inte är eko?

Vad är eko och vad skiljer det från annan produktion?

sparrisTittar här på KRAV eftersom det är mest relevant för en svensk kontext. Om man skall förenkla till som skiljer konventionella bönder från Krav bönder är det 3 faktorer.

Den första gäller djurprodukter, förutom ekologiskt foder finns det en lång lista med krav som är olika för olika djurslag. Krav på utrymme som är större, möjligheter till utevistelse, gruppstorlek osv.

Den enkla sanningen är att byggnaderna ligger där de ligger. De är gjorda investeringar som skall betalas av.

Det kan vara problematiskt att ställa om en del, men behålla en annan del konventionellt.  Gården har inte plats för att arrangera utevistelser på ett bra sett.

Den andra orsaken varför vissa, långt från alla konventionella bönder som odlar olika saker, behöver behålla vissa besprutningsmedel är för att marken har ogräs, sjukdomar osv som är en konsekvens av hur man brukar marken.

Det är ganska känt att ekologiska bönder få lägga mera tid i traktorn, för ogräsbekämpning. På många ställen är personalkostnaden den stora biten, man har i de delar av säsongen inte möjlighet till att själv sitta där och får inte ihop det kalkyl mässigt att betala någon för att göra det.

Nummer 1 och 2 går alltid att lösa över tid. Men jag skall säga att den tredje orsaken är mera en fråga om lönekostnader, generell lönsamhet osv. Denna sak kommer sälla upp i diskussionen. På en gård behöver det finnas en energimässigt kretslopp. Skall man odla ekologiskt behöver man en ekologisk näringskälla.

För att vara långsiktigt hållbar behöver den vara närproducerad. Många gårdar idag är ren odlade, grisbönder, spannmålsbönder osv. Historiskt hade man kretsloppet på den egna gården. Idag har man spannmålsbonden som kör spannmål till kycklinggården. Kycklinggården körs kycklinggödsel till spannmålsbonden. Så ser det ut på många platser.

Finns det inte djurhållare är det idag svårt med lokalproducerad ekoproduktion på lokala gödsel. Det är alltså i ägg, mjölk, ost och kött disken som vi i praktiken bestämmer om det skall finns något svenskt ekologiskt vete i längden.

Svenskar är idag duktiga på att köpa svenskt kött, mjölk och ägg. Osten där är kanske veckans viktigaste ekobeslut. Många av de offentliga köken inköp ser inte lika dana ut som våran shopping kasse. Här finns det mera att göra.

Mycket naturgödsel används naturligtvis på gårdar som inte är ekologiska. Det används men i många fall får man ”späda” med konstgödsel för att gödsel mängden på gården inte räcker till. Det är därför vi skall välja svenskt mjölk, kött, ost och ägg framför importerade.

Sedan finns det också småproducenter där certifieringskostnaden är större än vad mervärdet på försäljningen skulle vara. Lär känna din lokala bonde, snacka med han eller hon om varför man gör som man gör.

Fråga bonden var hans gödsel kommer från.

Denna fråga är naturligtvis ännu mera komplicerad, krävs naturligtvis en bok om man skall belysa alla vinklar. Dessa är de viktigaste ur mitt perspektiv.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera