Torka, effektiv vattning?

Vi är nog många som fått ta fram vattenslangen de sista dagarna.

IMG_20160604_131200För oss finns det ingen nederbörd ens i de långa prognoserna. Detta är ett problem inte bara för existerande växter men även ny sådda frön. Att hålla kontinuerlig fukt är ett stort problem.

Jag inser att skall jag bygga ut odlingarna i framtiden står bevattning som en viktig fråga. Alltid utgått från att mitt första problem skulle bli att leda bort vatten.

Årets test med upphöjda bäddar på 75cm har visast sig bra för att torka tidigt. Men de innebär också att de kommer under torka mycket fortare.

Har haft 2 sådder i detta system hittills som misslyckats på grund av torka. Kålrot och rödbetorna ser inte ut som de grodde.

Detta odlingssystem har dock för vissa större plantor visat sig vara extremt effektivt ut bevattnings synpunkt. I praktiken 2 rader med plantor och ett mindre dike/rännil emellan dem. Allt vatten går till plantorna. Inget rinner bort.  Jag har lite lutning på mina bäddar för att maximera ljus, men det gör också att överflödes vatten rinner neråt till nästa par plantor i raden istället för att flyta ut.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i kålväxter, rotfrukter, självhushållning, Spara och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera