Livsmedelsstrategi

Vi kommer snart att få en ny livsmedels strategi. Det är en del av civilförsvarsplanen/totalförsvarsplanen för Sverige. På 25år har vi inte haft en livsmedelsförsörjning att tala om i händelse av kris eller krig.

Den 10juni 2016 är dagen vi åter kommer att få en totalförsvarsplan i Sverige igen.

På 20år har vi tappat betydande förmågor i det svenska samhället. För mig som brinner för svensk, närproducerad mat så är det så att vi importerar idag värdet av ca 50% av allt som konsumeras i Sverige. Det är inte bara skadligt för miljön, det är rent ut omoraliskt.

12179255_10153245332940784_261769116_nVi har uppenbara brister inom lamm, nöt och fläskkötts produktionen. Men också finns det andra perspektiv. Jag är uppvuxen i en byggd med 8matbutiker på 80talet. Går man tillbaka till 60-70talet kommer det över 10st. Idag finns där en butik samt en bättre kiosk.¨

Vi har idag väldigt mycket färre antal matvarubutiker, men närmast obefintliga egna lager ur ett historiskt perspektiv. Några få centrallager långt borta, som blir väldigt sårbara för hela våran livsmedels försörjning.

 

Vad kan man göra?

MSB rekommenderar alla att ha ett eget lager hemma med mat. Om vi nu får en plan, innebär det ytligare några år innan den är på plats. Om det någonsin att ha några likheter med som det var på 80talet. Kalla kriget gjorde att man satsade på 1950talet men det tog 20år innan ”beredskapen var god.”

Staten har idag inte lager med mat för att försörja befolkningen. Vi mins alla storbranden i Västmanland, det var folks frivillig insatser som gjorde att matförsörjningen fungerade.

Vi måste också börja producera mera själva.

Att sitta på egenförmåga är det enda sättet som är långsiktigt för oss som land.
Att man själv kan odla för behovet några månader per år, samt köper av de som finns i närheten för att öka deras förmåga. Vilja att föra produkter till marknaden.

Jag säger inte att allt detta sedan kommer att fungera vid en kris, men det är mycket troligare att den lokala bonden kommer kunna leverera mat är någon från andra sidan jorden.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik, Okategoriserade, OM KRIGET KOMMER, självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera