Kupad potatis

Det finns få saker jag tycker är så vackert som ny kupad potatis.

IMG_20160611_174359Man gör detta för att potatisplantan skall sätta mera knökar. Den har denna förmåga som starkast upp till 4-8cm ovan jordnivå. Högre upp är denna förmåga svagare.

Sedan behöver man ta marginal för att även täcka de potatis som skapas där, för att de inte skall bli gröna. Gröna potatis kan senare användas som sättpotatis. De kommer ju aldrig ätas.

Det är riktigt roligt att denna nybrutna randåker redan första åren kan vara så här vacker.  Det var ju ändå 19år sedan det var plöjt här senast.

Sedan har det här utanför Grästorp inte regnat av betydelse på flera veckor.

Kommer det inte regn nästa 2 veckorna kommer det inte bli mycket potatis att snacka om. Potatis är något jag aldrig skulle komma på tanken att vattna normalt. Men nu börjar jag fundera på hur det skulle göras. Det är ju inte direkt vid kranen, om man säger så.  Plus hur skall man bevattna det, det är ju inte 50kvm vi snackar om.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i potatis och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera