6 juni

Men jag hoppas att alla jag känner hyllar våra Svenska lantbrukare idag genom att köpa svenska råvaror och tar sig en funderare vad som skulle ske om de försvann.

Våran dag började med svenska tomater, egen odlad sparris, lokal kvalitets bacon och svenska eko ägg. Lovar att jag med varje tugga hyllade Sverige.

sm1lVad skulle hända om andelen svenska livsmedel sjunker lägre?

Låt oss först konstatera att våra mjölkgårdar är mycket av motor i svenskt jordbruk. Utan mjölkgårdar blir det färre köttdjur som betar.

Alla de som håller en liten deltids besättning på 10-20 djur för att beta marker, huvudsakligen för att hålla marker öppna försvinner.

Stallgödsel som ekobonden bredvid använder försvinner. Detta betyder att andelen beroende av importerad konstgödsel ökar. Det är inte bra för den nationella självhushållningen.

Det innebär att mark inte längre brukas. Det innebär att de som ger upp att bruka jorden samt inte längre ens får den utarrenderad. De planterar gran.

Jag har sätt tidigare generationer göra det. Finns en liten skogsplätt som refereras till som fotbollsplanen hos oss. Bara för 1månad sedan upptäckte jag en km bort hur en beteshage hade blivit en ny granåker. Detta är bara små observationer jag gör i min direkta närhet.

Tittar man på det i ett större perspektiv så ser man i statistiken hur jordbruksmark försvinner. Lite beroende hur man räknar har 700 000- 1 000 000 hektar försvunnit de sista 100åren. En del har naturligtvis handlat om expanderade städer och motorvägar som dragits fram. Men det mesta har förslyas eller blivit granåker.

Så frågan blir vill du ha granar på åkern hos dig?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera