Rädda en liten bit av Sverige

Sverige håller just nu på att växa igen. På många platser försvinner små åkerplättar. Det finns inte ens hästägare att arrendera ut till. De har oftast redan fått tag på bra bete.

matJag behöver inte gå längre än att titta mig runt för att se mark som ligger för fä fot.

Denna gärde har inte varit upp plöjt på 19år. Sporadiskt varit hage.

Bakom ligger timmar med röjsåg, plöjning som inledningsvis handlade mera om att bryta upp rotsystem. Kommer under veckan att huvudsakligen plantera potatis på denna bit.

För mig personligen är det en seger att kunna säga jag var med och räddat en åkerbit. Den har historiskt gjort ett antal hushåll självförsörjande på potatis. Det kommer den nu åter göra.

I år blir det potatis, under ett par år kommer det nu bli olika grödor. Kål, majs, råg, pumpa/squash ser jag minst framför mig. Men viktigaste är nog att denna bit är räddad för framtida generationer.

Vi behöver en rörelse av att försöka rädda vårat jordbruk och minska på importen. Detta gör att jag kommer sätta ett extra högt värde på denna potatis.

Vad gör du för att rädda våran odlingsbara jord?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i OM KRIGET KOMMER, potatis, självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera