Äter du?

Vi börjar nu närma oss säsongen från när det svenska jordbruket levererar. Det är hög tid att göra en plan för hur man skall få tag på lokala varor.

Jag tänker odla eget, närodlat, svenskt i den ordningen när man letar efter produkter. Mellan ledet är det som kanske kräver mest arbete av oss alla.

Detta är en del av att reducera antalet mil som maten reser. Att köpa mat som passerar så få led som möjligt, gör att lönsamheten stannar lokalt. Att den svenska bonden som sliter med lönsamheten kan få en större del av den ekonomiska kakan är bara positivt för han.

Så var hittar man riktigt lokal mat?

Farmes markets, bondens egen marknad där egen producerat säljs.
Största nätverket i Sverige är http://www.bondensegen.com/ men finns en lång rad med liknade. http://www.narproducerat.se/ till exempel, som finns i Grästorp osv.

gardsnara_stamp-e9a8636e79ca70e327889defef795e31Det finns en hemsida som driver med att samla allt närproducerat.
http://www.gardsnara.se/

Det är ett bra ställe om man vill börja leta i sitt närområde.

Oftast finns det något närmare än man tror. Som när jag letade efter någon etiskt producerad kyckling, sökte land och rike runt. Men den närmaste fanns på cykelavstånd. Ja till och med 2st hade utan att veta om det.

Vad är det senaste med våran moderna teknik? Lokal andelsmat En facebook grupp där producenter och konsumenter försöker mötas direkt.

Närproducerad, hantverksproducerad mat kommer inte ramla i knäet på en själv om man inte börjar jaga den. Om man är ute efter något i rätt säsong går det oftast att få väldigt bra priser.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera