Vi får den mat vi förtjännar

Jagar man matpriserna i botten, blir det billiga råvaror som fylle. Vi måste inse det grundläggande att mat måste få lov att kosta. På 40år har mat kostnaderna mer än halverats som andel av disponibel inkomst.

12065624_10153207655495784_688321001867597739_nVi har alla hört historierna om grisbönder, mjölkbönder osv som prispressas ner i botten på en ravin.

Hästköttfärs som är en prima vara, men kan också som i skandalen vara billigt fylle.

Vad för livskvalitet ger det att vilja fylla kroppen med så billig mat som möjligt?

Att bära så billiga kläder, dricka så billigt vin som möjlig. Vad är det för värden vi fyller våra liv med. Vad är det för omvärld vi på detta sätt skapar?

Ett där djur och grödor skall leva så billigt som möjligt. Där värdet är priset istället för att inse vilka konsekvenser det ger. Man får fundera om detta är den framtiden vi vill ha. Vi behöver fundera på om det är mera fylle eller äkta mat som skall fylla våra liv.

Det är en fråga om vad för värden som präglar våran civilisation.  Om det är det fjärran eller närproducerat. Ytterst är det mitt och ditt ansvar vad som erbjuds på marknaden. Vad som bärs hem.  Vi får den maten vi förtjänar. Det är så livet faktiskt ser ut.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi får den mat vi förtjännar

  1. Pingback: Vad är äkta mat? | Odla min mat

Kommentera