Sockerrot

Sockerrot, Sium sisarum, är en gammal nästan helt bortglömd grönsak. Den odlades innan potatisen blev vanlig. Det är en flerårig grönsak som kan odlas både från rötter och frön. Kan tänka med att den kan vara utmärkt i permakultur sammanhang. Den skall ligga smakmässigt någonstans mellan morot, palsternacka, potatis och persiljerot i smak.

Den blommar i slutet på sommaren liknande fröställningar som morötter. Det som dock et är intressant att äta är rötterna, vita många.

Det räcker oftast att bara tvätta rötterna ibland kan man behöva skala. Skalet skall även gå att ta av efter man har kokat den. Den används idag ungefär som sparris, en riktig delikatess. Men går att äta rå så som tillagad.

Den är svagväxande till att börja med, den gror ojämnt så vissa frön kan ta upp till en månad innan de gror.

Man kan bred så och kruka inomhus från mars-april månad. Detta gör att etableringen ute blir lättare.

Den går även att direkt så ute, gror från 10-22grader, vilket är senare delen av maj för södra Sverige, 30m mellan plantorna.

De kan bli enda upp till emot 2meter höga, så tänk på var de placeras, medan en meter verkar vanligare . Rötterna skördas på huvudsakligen på senhösten.  Men det går naturligtvis att skörda fjolårsplantor på andra delar av året.

På hösten dör plantan ner.

Vid höstskörden planterar man naturligtvis tillbaka de största och rakaste rötterna ihop med plantan för att den skall ge bättre framtida skördar. Detta är även en lämplig tidpunkt för delning av rotsystemet.

Precis som alla andra rotväxter uppskattar den en uppluckrad jord. Den lagras bäst där den sitter naturligt, i jorden.

Efter att man har lyckats att så den, kan man ha glädje av den i många år. Tänk på att den blommar redan på första års växten. Skall man inte ta frö kan man nypa man bort blomställningarna. Detta ger mera energi till rotsättningen samt tar bort risken att den självsår. Detta vill man undvika om man har en liten trädgård.

Plantan blir först riktigt fullvuxen år nummer 2. Den skall behöva sås om ibland för att behålla sin växtkraft.

För mig blir detta en helt ny bekantskap under 2016. Via Gardners World fick jag höra talas om denna växt. Perenna växter som inte är så vanliga, de intresserar mig.

Det finns så lite skrivet om denna växt att jag försökte samla ihop det som fanns skrivet på svenska online. Men denna text är huvudsakligen baserad på danska och brittiska källor. Så ta det med en nya salt. Om det är någon som har erfarenheter som avviker från denna text säg gärna ifrån. Hoppas själv kunna vidimera denna text om 1år eller 2år.

Så nu har jag fröer på väg hem. Ser fram emot att testa att odla den. Den skall ha varit sprid under medeltiden i Europa efter att ha kommit hit under romarriket. Den skall ha försvunnit ut ur vanlig odling när vi kommer fram till 1800talet. Hur odlad var den i Sverige? Fanns det i klosterväsendet?

Just nu är det inte så lätt att få tag på den. Hoppas för egen del att kunna sälja egen odlade frön av den i framtiden. Men jag har ett litet lager inköpta om någon vill köpa.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Fler åriga, rotfrukter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Sockerrot

 1. var finns det fröer att köpa till sockerrot ? och vad kostar dessa frön

 2. Laura skriver:

  Hejsan hur går det, har sockerroten grott? Intresserad av att köpa en rotbit eller två i framtiden!

  • rickywkarlsson skriver:

   Fått en dålig gro procent ca 20-30%, men gror fortfarande mera efter en månad.

   Fröna skördas på hösten, planen är att ta in mera frön till Sverige då. Eventuelt även rötter då, får se lite hur plantorna utvecklas.

 3. Laura skriver:

  ok, ska hålla tummarna! :-)!

 4. Inger Lundström skriver:

  Har haft sockerrot sedan 2001, men av någon anledning lyser den i år med sin frånvaro. Kanske var det den snöfria vintern eller har sorkarna ätit upp dem. Om du kan skaffa rötter eller fröer så är jag en tacksam kund hos dig.

  Hälsningar Inger Lundström

 5. Inger Lundström skriver:

  Låter bra! Tack för snabbt svar.

 6. Inger Lundström skriver:

  Hej, hoppas att det går bra med beställningen av sockerrot.

  • rickywkarlsson skriver:

   12-14november kommer jag släppa årets frö.

   Priserna i år blir:

   30+ frö per packet för 42+9=51kr med frakt.

   Kan även ta större beställningar.
   100frö för 100 + 9 = 109kr med frakt.

 7. Inger Lundström skriver:

  Hej!
  Var snäll skriv mig för 100 frö + frakt, alltså 109 kr med frakt.
  Vänliga hälsningar Inger

 8. Laura skriver:

  Jag vill också beställa 100! Hur går det till?

 9. rickywkarlsson skriver:

  För er som anmält intresse av frön maila:
  odla@odlaminmat.se

  Med adress, så kommer info om betalning.

 10. Inger Lundström skriver:

  Hej, har fört över 109:- till ditt konto.
  Hälsningar Inger L.

Kommentera