Sallad

Sedan ett tag tillbaka har jag försökt hitta en bra sallad att odla året runt. Ute, odlingstunnel och inne. Denna sallad är odlad endast inomhus. Först fått gro och tillbringa 3veckor i vardagsrummet.

13076761_10154105682570365_1126325893142188205_nLite extra ljus någon dag i veckan under vecka 4-7. Vecka 8-10 har de fått stå under bra ljus i källaren 15grader varmt, 4000K ljusrör på 10 centimeters avstånd.

De skall komma ner emot 50dagar under optimala förhållanden.

Krukat om de en gång.

Detta är en ekblads sallad av typen salanova. Det är en sallad som växer i användning av yrkesodlare.

Jag hörde talas om den från Nordamerika från små grönsaksodlare som driver andelsjordbruk.

Nu har jag flera brickor sådda med denna för att plantera ut i landet, sådda med några veckors mellanrum.

Att få ett så här bra resultat på inomhus odlad sallad överraskar mig. Detta är en salladstyp där det blir massa småblad istället för ett huvud. När bladen fått fullstorlek sätter den mera blad istället för att varje blad blir större. Detta gör att man kan skörda den under en längre period, vilket är bra för flexibiliteten. Den skall även växa tillbaka en eller 2gånger, det är en tanke som tilltalar mig. Att det är massa småblad gör att den går att paketera och enkelt sälja som lös sallad.

Den enda nackdelen är frö kostnaden. 50-100öre per styck när man köper i micro volym. Kommer man upp på 500-1000frön per sort sjunker dock frökostnaden ner emot 40öre.

Men skall man vara ärlig är frökostnaden en lite del. Ljus, jord och arbetskostnader är alla faktorer som påverkar mera. Samt kruka och gödsel tillkommer.

Jag brinner egentligen för att odla gamla sorter, genbanks sorter osv. Men ibland får det stå tillbaka för rationella sorter.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Sallad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera