Luftlök

Hade glädjen att komma över lite luftlök. Det är en mänskligt framtagen lök, en korsning mellan vanlig lök och piplök. Det är en lök sort som även sätter topplökar, så som vissa vitlökar gör.

luftlök

Planterar topplökar

Själv hörde jag första gången talas om denna lök var från USA, min första kontakt beskrev de som lätt invasiva så jag avstod.

Men ju mera jag hörde ju mera intresserad blev jag. Det är en perenn lök, det betyder att den är flerårig. Alltid trevligt att slippa plantera.

Har försökt väga ihop ett antal källor om hur den växer.

Den är mest känd för att bilda topplökar, istället för frön som vanliga lök. Det skall dock hända att den ibland går till frön istället för topplök.

Vissa luftlöks topplök börjar redan när den sitter i toppen på plantan att sätta en ny stängel och ett nytt topplök kluster.

På engelska är ett namn som används på denna lök tree onion. Detta för att detta fenomen ser ut som ett träd med grenar.

Men vanligaste namnet på engelska är walking onion eller Egyptian onion samt en kombination av dessa, Egyptian walking onion.

Varför walking?

Detta för att topplökarna blir så tunga så den viker sig, ca 40-80cm höga. Topplökarna börjar då gro på det nya stället. Så löken har ett naturligt sätt att sprida sig som gör att den kan ”promenera” över en trädgård.

Man kan naturligtvis själv plantera topplöken  på cirka 5cm, så kommer den att bilda en ny planta. Den bildar själv flera lökar i backen liknande schalottenlök, potatislök. Det sägs dock enligt vissa källor att det sker först andra säsongen, efter den fått en kallperiod,. Men informationen på detta är motstridig.

Man kan naturligtvis ta upp och plantera om jordlöken på luftlök.

Alla delar på löken går att äta. Jordlöken, topplöken men även blasten skall vara trevlig innan den sätter topplökar. Precis som annan lök gillar den inte att stå för blött. Smakmässigt är detta inte en speciellt sötlök, men skall ha en kraftig smak.

Luftlök finns idag inte vanligt förekommande att köpa. Den spridning som sker är direkt mellan människor. Många som får ärva eller får av äldre grannar.

När det kom sättlökar för gul lök, blev dessa mindre vanliga att odla.

Hittade detta roliga klipp.

Kan förövrigt tänka mig att detta kan vara en bra växt i en permakultur skog.

Vanlig gul lökodling från frön är något som mitt klimat inte riktigt gillar samt tycker det är pilligt. Kan luftlök ersätta en del av detta arbete kommer det i framtiden få en egen ruta, 8 gånger 8 meter i det som är tänkt att bli min perenna odlingsplats.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Fler åriga, Lök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Luftlök

  1. Anna S skriver:

    Hej!
    Tack för mycket inspirerande inlägg! Finns det någon chans att få köpa/få ett par små luftlökar/bulbiller av dig när dina tagit sig? Känner tyvärr inte någon som har dessa idag och verkar mycket svårt att få tag på. Mvh Anna

Kommentera