Trädgården är viktig för nationen

Ofta blir det att vi skriver om hur man odlar men detta blir varför. En nationsförmåga att mätta sin befolkning är en viktig fråga.

Ofta får man höra om den nationella självförsörjningen. Vi har grannländer med mål som 80%, medan olika bedömare säger att vi i Sverige ligger på 50 till 0% i nationell självhushållning.

Jag funderar ofta vad det är för förmågor vi som samhälle har tappat. Med historian lär man sig mycket om man tittar på matproduktion. Vi har på de sista 100åren tappat förmågan att själva odla mat.

Det mest kända exemplet från modern historia när trädgårdarna fick en riktig betydelse var på Kuba. När Sovjet föll samman så tappade Kuba mycket av sin tillgång på konstgödsel och drivmedel. Hemma trädgårdarna var det enda alternativet som folk hade.

Det brittiska begreppet victory garden säger hur viktigt det var under andra världskriget.

Idag har vi en situation där stora gröna gräsmattor dominerar. I villaförorterna finns det oftast inget matjordslager att tala om. Det krävs år av uppbyggnad för att kunna få fungerande grönsaksland.

Vi behöver en kultur av härproducerad mat, ju närmare konsumenten ju bättre.

Grönsakslandet är nationens yttersta försvar i fråga om matproduktion. Det behöver inte vara så stort, men bara att det kan vara en faktor för mat produktionen i landet.

Det är därför det ofta skrivs här om hur man odlar.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera