14dagar under markduk, vad gav det för temperatur skillnad?

Jag har under fler år lagt på markduk för att värma upp jord på våren. Har även använt det för att döda ogräs. Varit väldigt nöjd med detta. Men just med jordvärmningen ställde jag mig aldrig frågan, fungerar detta i verkligheten?

duk2I teorin och upplevt fungerande är en sak, men hur är det rent objektivt.

För 2 veckor sedan lade jag på dessa dukar. Nu räcker det!

Inser att det var snö vid denna tidpunkt. Även om våren fortfarande tvekar, är det bra att ta ett steg tillbaka och inse att det sker ändå mer än vad vi lägger märke till.

Det jag kommer att gör är att mäta temperaturen i denna bädden och i grannbädden för att se efter temperatur skillnader. På denna yta kommer det bli ärtor för att sedan följas av majs och ärtor i sommar.

Efter 14dagar fick jag i denna helt ovetenskapliga testet en skillnad på 1,4grader i genomsnitt. Det ger en temperatur höjning med 0,1grad om dagen. Men kan till och med känna skillnaden med handen.

Det var snö fortfarande när jag la på duken, samt våren kan i allt som övrigt beskrivas som kall om inte rent av bister.

Ifjol hade jag potatis i denna bädd. Kommer även tillföra lite jord från kragar där det varit tomater. Detta för att behålla jorden i samma rotation. Detta har också fördelen att jorden i kragarna har torkat upp och kan fungera som ett sålager för ärtorna.

Är ”1,5grad” värd 5-10minuters jobb med att lägga på dessa 2dukar. Mitt svar är ja, även fast jag hade förväntat mig större temperatur skillnad. Hade varit intressant om SLU eller någon hade gjort studier på detta?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 14dagar under markduk, vad gav det för temperatur skillnad?

  1. Pingback: Midsommar | Odla min mat

Kommentera