Stjälkselleri, en nykomling

Jag har aldrig tidigare odlat selleri. Hade jag varit en normal människa så hade jag testat 5 plantor. Men nej, här skall vi se om det går att göra i större skala. När man börjar odla lite volym av saker, gäller det att göra det rationellt.

12919530_10153554049540784_1150633244_oJag använder pluggbrätten från www.lindbloms.se  med uttryckare. Det är det ni ser som piggar som tittar upp. Det gör att hela rotklumpen tittar upp.

Just detta brättet har 77pluggar. ca 70 grodde. Omplanterade de 60 starkaste plantorna. De svagaste tio gick i komposten. De skulle säkert ha blivit bra plantor av också, men konstaterar att vi äter inte så mycket selleri.

Det blir nog inte blir blomsterkvastar i höst, utan selleri. Det går lika bra med selleri, är något som sitter just i den svenska humorsjälen.

När man skolar om plantor finns det en risk att vissa plantor dör, hur känslig stjälkselleri är vet jag inte. Det jag har hört är det en ganska härdig planta.

12903440_10153554050505784_438807741_oJag använder en matsked för att flytta över dessa plantor till krukor.

Något som alltid överraskar mig är hur mycket mera plats de tar. Från ett brätte till att nu vara 3brickor.

Man vill ha en bra utvecklad rotklump men inte att den börjat utveckla rotsnurr. Detta gäller generellt vid om planteringar så utgår för att det gäller även selleri.

Selleri skall vara en kvävehungrig växt, så valde att använda upp den blomjord jag hade hemma. Dessa kommer få flytta ner i källaren under ljus, efter denna helgen när de har acklimatiserat sig vid de nya krukorna.

Mina övervintrande chiliväxter som bott där under vintern, får nu flytta till ett rum med söderfönster där de nu kommer att överleva. Men stora krukor som skall bäras över flera våningar är ett tungt arbete, plus att källaren skall rengöras.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Källarodling, självhushållning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera