Permanenta odlingsbäddar

Fram till dags dato har jag odlat i rader på platt friland, krukor eller i kragar.

IMG_20160319_182037_1I år kommer jag att börja lägga om min odling till fasta upphöjda bäddar, på 75cm, med gångar emellan på 55cm.

De kommer de inte vara avgränsade med kantbrädor eller liknade.

Har bara börjat med att bygga upp detta bäddar, hoppas om ca 10dagar visa upp färdiga bäddar som är ny sådda med rädisor, rödbetor, majrovor, ruccola och sallad.

Detta är bara början kommer mera grödor längre fram.

Detta för at jag smidigt skall kunna odla grödor med hög omsättning. Alltså att man odlar och skördar flera gånger på är. Men även grödor med 2 kulturer per år. För att få en vettig rotation i längden blir det helårsgrödor också, som passar i modellen.

Vad är det som kommer ligga utanför denna modell; potatis, majs, solrosor, helårs rovor, är de som jag direkt kommer på.

Kommer längre fram bli lök, purjolök osv i detta systemet.

För er som undrar så kommer min inspiration från många olika håll men The Market Gardener måste nämnas som en av de starkaste.

Gör detta för att få permanenta bäddar som torkar upp fortare, värms fortare. Vatten är nämligen det största problemet på denna platsen. Ligger nämligen nära en mosse som har en  del sin avrinning igenom denna åker.

Handlar också om att så bättre arbetsmiljö.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i självhushållning, www.odlaminmat.se och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Permanenta odlingsbäddar

 1. Ulla skriver:

  Påminner om Linnés odlingssystem, som jag håller på att införa på min koloni. Han hade lite bredare bäddar c:a 120 cm och 60 cm ”gångstig” emellan. Man når precis lagom från två håll utan att behöva kliva in i odlingarna. Vad är skälen till att du valt just 75 cm breda bäddar?

  • rickywkarlsson skriver:

   Det är ett standard mått som sprider sig. Redskap som utvecklas i den brädden.

   Kommer i från första början i från Eliot Coleman som utvecklat detta.

   Så att man kan kliva över en bädd utan att gå runt den.

   Med denna standard 75cm kan jag sno så avstånd osv från massa folk som testat sig fram.

 2. Pingback: Ny odlingsbäddar, den oglamorösa sanningen | Odla min mat

 3. sonja skriver:

  Har också tittat på The Market Gardeners föreläsningar på nätet, blivit jätteinspirerad och väntar nu ivrigt påatt min beställda bok ska komma. Men verktygen, som till exempel ”broadfork” var hittar man dem här i Norden?

  • rickywkarlsson skriver:

   Det är ett verktyg som inte är så lätt att få tag på. Dyrt är det också. 1000-2000kr. Tittat på att beställa från USA, frankrike, uk men hamnar ändå på dessa priserna. Det finns en utanför borås som importerar men blir ungefär samma pris ändå.

   Jag använder just nu en vanlig grävgrep och luckrar med, tar 2gånger i sidled.

   Men funkar detta och jag skall expandera på riktigt till nästa år, då håller inte detta.

   https://www.facebook.com/Knalten-Salunda-109-1563490650605469/?fref=ts

   • sonja skriver:

    Satt just och surfade runt på franska nätsidor då broadforken lär vara en fransk uppfinning som där ofta går under namnet ”grelinette”. Hittade då att den också går under namnet Biogrif. Och som sådan säljer Fiskars i Frankrike den. Har nu satt meddelande på fb till Fiskars Finland och frågat om den inte skulle gå att få här också. Behöver ingen ännu själv. Men måste fråga för ros skull =)

    • rickywkarlsson skriver:

     Kan du få den för under 100 euro är det bara att slå till. Om så är fallet berätta gärna. Då kan jag kanske skall försöka lura Fiskars Sverige också.

 4. rickywkarlsson skriver:

  Rekommenderar Curtis Stone på youtube. Mediamåndags tipset blir hans podd.
  Han driver en ”market garden” emot restauranger på samma principer som Jean-Martier.

Kommentera