Okra i Sverige! 2016

Idag kommer jag att så okra. Har jag blivit helt galen?

Okra är ju en tropiskt växt, det skulle vara som att säga att jag kommer blir svensk banan odlare.

okra17maj

2015 17maj

Detta är ett mycket långsiktigt projekt med växtförädling. Detta innebär att jag under flera år kommer välja ut det genetiskt material med bäst förutsättningar för att lyckas här i kalla norden.

Detta innebär att ta frön från de som har de kortaste utvecklingstiderna. Den korta och framför allt kalla svenska sommaren är ju den största utmaningen. Jag detta eftersom jag är ute efter att kunna få fram ett egen odlat förtjockningsmedel.

Okra är populär i många olika delar av världen men går under många olika namn; gumbo, ladiesfingers och bamia.

Målet är att få fram en okra som klarar en nordisk sommar. Där den sås mars/april och kan avhärdas i juni, ungefär som sommar tomater i kruka.

Det första steget blir att plantera okrafröna i såjord med undervärme. Det skall ta 6-7 dagar att gro i 35grader, lägre temperatur gör att  grotiden kraftigt ökar, upp mot en månad. Jag har ungefär en 25-26grader så det kommer ta några flera dagar.

Om det är någon som är lika galen som mig;
En facebookgrupp för att byta erfarenheter.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i okra och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera