Lök när man odlar för lite

Sommarens skörd från 2015 börjar nu komma till sitt slut. Nu tog vi upp de sista från källaren. Gul lök och purjolök är redan planterat. Men det mesta av våran lök kommer från sättlökar. Den svenska sommaren i zon 2-3 som vi är i, räcker inte riktigt till för att det skall bli stora lökar.

12794551_10153479385680784_5620022448411720753_nSambon påminde mig om att vi fortfarande har ett 10tal purjolökar kvar ute i landet. Purjolök kan man skörda hela vägen fram till det börjar växa på våren, år nummer 2. Då blir den träig, och går tillslut i blom.

Vitlöksodlingen har vi dubblat inför nästa år. Samt vi har även planterat elfant vitlök, ser med stor spänning fram mot om vi lyckas. Det ser ut som en enormt stor vitlök, med mild vitlöks smak. Man odlar den som vitlök, men den är egentligen genetiskt mycket närmare en purjolök som sätter många klyftor.

Att sätta vitlök på hösten eller sätta sättlökar på våren är lätt, det klarar man av som nybörjare. Lite ogräs, kvävegödsel och en jord som är uppluckrad, där det inte står vatten så kommer man få ett okej resultat. Inte som de största i butik, men som mindre lökar i alla fall.

Det finns massa olika namnsorter på lök, så man behöver aldrig tröttna. Även om standardpåsen med sätt lök är okej, så finns det massa mera varianter.-

Jag är på jakt efter potatislök, om det är någon som har att sälja?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Lök, självhushållning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera