Inventera potatis

Så här års är det dags att titta över vad för potatis man skall sätta. Om man skall förgro något. Om man behöver beställa mera sättpotatis.

Hade under en stund hela vardagsrummet fullt med massa påsar och lådor. Det jag egentligen gjorde idag var att selektera bort de potatis som blivit dåliga. Allt för att vara säker på att ha nog med utsäde. Blev ca ett kg som fick slängas så inget allvarligt. Bästa lagringen jag haft hittills.

Ett bra riktmärke är att för varje kilo man planterar får man upp 5-8kg. Sedan när man beräknar ur mycket potatis man skall odla, glöm inte att ta till för att kunna ta egna sättpotatis.

Hur skall potatis förvaras?

Det enkla svaret är svalt, garanterat frostfritt och mörkt. Det senare för att inte få gröna potatis. Gäller potatis man skall äta. Om de blir gröna är de fortfarande utmärkta som sättpotatis.

Man kan förvara potatis i jordkällare, matkällare, vindar, frostfritt garage, stuka osv
Inte i kylskåpet. De skall kunna andas, så inte i plast.   Optimalt brukar man tala om 4grader, men bara det att komma ner på 10grader gör hållbarheten mycket bättre.

potatis2Jag har mina i en kallt källarrum som är mörkt. Har de i papperspåsar, lätt att skriva sort samt därefter i lådor, bananlådor trä/äppellådor osv.

I år blir det tidiga sorter som Perlo, Ulster, Rivera och Timo. Blå som blå Congo. Mina genbanks sorter, Collumbo, Fjellfin, Backpotatis, blå Dalsland och Birgitta.

Blir totalt sätt ca 30kg som blir satt i år.  Så räknar med mellan 150 till 240kr totalt var av vi själva skall ta 50kg till sättpotatis. Så kommer i år att vara själv försörjande på potatis på riktigt.

Juni till och med september kommer vi äta direkt från landet medan resten blir att äta från lagret.

Har de sista åren odlat ca 30kvm för hand, vilket med intensivodling kan ger årsbehovet för en person. Kommer nu gå över till att använda en grålle med en potatisplog. Upptagningen kommer vi dock göra för hand kraft. Detta är en fråga om att under våren finns det så mycket annat som skall sås och planteras om osv. En fråga om rationalitet.

För den som groddar potatis är det snart dags att göra det. Man kan även förodla potatis om man vill vara först i sitt grannskap med färskpotatis. Finns nu mera färdiga sätt för att göra detta i handeln. Kan vara trevligt om man bara skall ha några få. Men inte speciellt rationellt för mig som odlar med ett självhushållnings perspektiv. Kul att det kommer ut nya produkter, men anser att de att de kostar men än de smakar.

En egen liten potatistäppa är höjden av frihet.

Vill avsluta med ett litet råd, potatis skall inte ha för mycket kväve, då blir det bara blast och inte så mycket knölar att tala om.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i potatis och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inventera potatis

  1. Annica skriver:

    Härligt! Jag skulle också vilja vara självförsörjande på potatis, 2 vuxna och 2 småbarn. Dock vara en tomt på 1800 kvm. Jag kör på täckodling så utökar varje år med nya potatisområden, så hoppas att jag blir självförsörjande så småningom. Igår har jag täckt bäddar med ensilage, är det för mycket kväve? (Kan fixa halm istället)

    • rickywkarlsson skriver:

      Om det är för mycket får du höga fina plantor med inga knölar att snacka om. Om det är ett problem kan man vända ner material istället för att lägga det på toppen. Då går åt kväve för att bryta ner halm, hö eller ensilage. Den jag tänkte på var folk som använt halva gödselstackar med höns eller hästgödsel som ofta folk kan få tag på gratis.

Kommentera