IKEA, gör Sverige mera beroende av konstgödsel

IKEA i Storbritannien lanserar ett hemmakit för hemma hydroponics odling.  Det innebär att man odlar i vatten. För större anläggningar kan man jobba med gödsel från naturliga källor. Där har man möjlighet att mäta vattnet för att se exakt vad man har.

Detta är ganska vanlig metod för stora kommersiella växthus. Mycket av våra grönsaker i matvarubutiker är uppdrivna så.

För små hobbyanläggningar är konstgödsel i praktiken enda lösningen.

Men och här är det stora ”menet”, detta bygger på odling i ett ohållbart system. Detta är en av orsakerna till varför jag odlar. Att det skall vara hållbart. Det funkar för övrigt jättefint att odla sallad i jord under ljus inomhus.

Står just nu själv med ett antal halvstora sallads plantor jag hade tänkt avhärda och plantera ut, men våren har varit kall. Så har till och med planterat om de, tillför jag bara kväverik gödsel kommer de garanterat bli vuxna inomhus om det fortfarande är flera minus grader även i april.

Nu får vi se om detta även kommer till Sverige eller inte. I Storbritannien har man inte samma förutsättningar med tillgången till odlingsbar mark. Medan vi i Sverige bedöms ha över 700 000 hektar som inte längre brukas.

Oavsett så vet jag att detta kommer att ge fler odlingsintresserade. Men det är inte lösningen för matförsörjningen i landet.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera