Hur odlar man tomater?

En introduktion till hur man drar upp tomater om man inte har gjort det tidigare.

Så tomatfrön 6-8veckor innan utplantering cirka 1cm djupt. Slutet av mars-april för södra sverige. 2-3veckor senare i norra Sverige.

Jag använder olika små krukor eller liknade innan man planterar om de.(omskolning)
De går fint att bredså också.

Fröna gror bäst i 22-26°C, det går bra i kallare, men tar flera dagar. Men enkelt sagt behöver fröet vatten och värme för att gro. Så en väl igenom vattnad jord.

tomater16marsDet är okej att omskola från att de har fått 4blad. Tomater kan man sätta djupare i nya krukan än innan. Från stammen kommer det ut mera rötter.

Efter omskolning kan det vara smart att sänka temperaturen för plantorna. Den svenska våren är egentligen för mörk för tomater.

Så ett stängt sovrum utan värme men med södersol kan vara perfekt. Extra odlingslampa i ett fönster kan vara en idé. 16-18°C är vad vi talar om för temperatur.

Men ju varmare temperatur, ju mera ljus kommer tomatplantan vilja ja. Den sträcker alltså på sig efter ljus. Lösningen är att ge den ljus eller minska värmen.

Tomatplantor vill ha en fuktig jord men inte för blöt.

Jag har med plantor jag har sått förtidigt och som börjat bli rangliga gått ner till 13-14°C, allt går mycket långsammare. Men man får en kraftigare planta.

Jag sår mina frön i krukor med först 50% vanlig köpe planteringsjord och sedan såjord i övre halvan.  Man vill att plantan skall skaffa mycket rötter, i den näringsfattiga såjorden skjuter den ut mycket rötter för att sedan hämta lite näring ur planterings jorden.

Det krävs inte såjord för att få tomater att börja växa, mera en fråga om vad som är optimalt. Man tager vad man haver, fått tomater att gro i de flesta jordar. Sätt hellre fröna än fundera på om det är exakt rätt jord.

Omskolar den i planteringsjord, efter 2-3veckor i den nya krukan är det dags att för första gången att ge dem näring. OBS, mycket lite i början, väldigt utspädd med vatten, mer än vad som står på paketen.

Vad för näring? Man tager vad man haver, finns dock tomatgödning att köpa i butiker. Man kan plocka brännässlor och göra egen gödning.

Vid skolavslutnings dags är det att börja fundera på avhärdning för de som odlar allra längst ner i söder. Avhärda innebär att de får komma ut i dagsljus någon timme mitt på dagen. Öka med lite varje dag under 5-10dagar.

Nu bör man titta på natt temperaturer, tomatplantor vill inte ha det kallare än max 7-8°C.

Efter avhärdningen är det dags att plantera i slutkruka. Blanda jorden med lite gödsel. Även nu kan man sätta plantan så djupt som möjligt. Nyp bort blad som hamnar under jordytan.

När man kommit såhär långt ät det dags att lära sig om tjuvar och uppbindning.

Stammen behöver inte hamna rakt i krukan. Så länge den är mjuk kan den läggas som man virar en vattenslang.

Avslutningsvis så inte förtidigt om du inte har en bra ”barnkammare” där man kan reglera värme och ljus, man vinner inget på det utan får oftast i stället ett sämre resultat.

Lycka till!

Glöm inte att en sommartomat, man har odlat själv är bland det bästa man kan äta. 🙂

 

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Tomat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur odlar man tomater?

  1. Pingback: Tomater | Odla min mat

Kommentera