Ekokrisen är här

Vi har en ny situation på den svenska mjölkmarknaden.

Min lokala mjölk.

Min lokala mjölk.

Arla har tappat flera stora ekomjölk leverantörer.

Jag behöver inte gå längre än till mitt eget kylskåp, dricker mjölk från min lokal ekobonde som splitlevererar till Arla. Tidigare gick denna mjölken bara till Arla.

Dessa stora bönder har gått till skånska mejerier, för att de får bättre betalt där. Skånskamejerier som på detta sätt klarar av volym ökningen som sker i ekosegmentet.

Fler människor är alltså beredda att betala för ekoprodukter.

Frågan man måste ställa sig är varför valde Arla att just sluta tillverka ekosmör?

Funderat över detta ett tag, men svaret är lika enkelt som självklart. Det finns för stora delar av Sverige inget ekoalternativ för just smöret. Ost går oftast att välja konkurrentens, samma med mjölk, fil osv. Men jag smör finns det få tillverkare på i Sverige.

Skånska mejerier till och med exporterar svensk ekomjölk för att göra ekosmör av den på Bornholm i Danmark. Det handlar alltså om fabrikskapasitet.

Förutom norrmejeri, som täcker norra Sverige finns det inget ekosmör som tillverkas i landet. Det finns säkert mindre gårdsmejerier som har tillverkning, men inget som täcker Sverige i någon omfattning.

Arla hoppas att det åter skall finnas ekosmör efter påskhelgen.

Vad kan man gör?

Köpa konventionellt smör, Skånemejeriers som varit på Bornholm och vänt, eller tillverka själv? Avstå? Köpa margarin, är något som inte händer.

Jag har tidigare tillverkat eget smör.

Det som en då är positivt i allt, är att efterfrågan på ekologiska produkter har ökat. Även om det nu leder till tråkiga brister.

Edit: Det går att få tag på ekosmör hos axfood, deras eget märke Garant, de har ekosmör från Gårdö, en del av Falköpingsmejerier. Detta är en helt ny produktionslinje i Sverige.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera