Dålig demokrati

Finns de som säger att vi har en brist i våran demokrati. Att vi bara har inflyttande 1 gång vart fjärde år. Att våra politiker inte svarar mot folket oftare än så. Att vi som medborgare inte har makt att påverka i våra system.

Jag håller inte med. Vi har ett val varje gång  vi handlar. Livsmedel, möbler, elavtal, antibiotikakött, barnarbete, lång transporter, miljöförstöring, lokal produktion.

Beroende av vad man väljer påverkar man direkt andra människors liv. Vad för val gör vi? Alla val är positiva och negativa för andra människor. Vad för samhälle vill du ha?

Vilka värderingar skall vi bygga vårat samhälle på? Vad är viktigt idag och imorgon. Hur skall vi som medborgare interagera med varandra. Hur står det till med respekten till våran nästa. Ett intresse får aldrig bli starkare än att vi med öppna ögon tittar på hur det drabbar andra människor.

Det finns ett direkt värde för matsäkerhet att produktionen är lokal. Att jobben finns lokalt, både ur ett arbetsperspektiv men även att skatterna stannar lokalt.

Det är en mycket viktig fråga att miljöpåverkan är lokal. Det att våran konsumtion inte drabbar andra delar av världen. Det är att ta ansvar på den globala marknaden.

För mig är ett bra riktmärke; kan jag inte köra till producenten på 2timmar behöver jag fundera på om det inte finns en mera lokal producent jag kan välja.

Så nej vi har inte en dålig demokrati, vi har hela tiden möjlighet att påverka våran omvärld. Det hela är en fråga om att vara aktiva medborgare.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera