Chiliplantor – omplantera

Nu har det blivit hög tid att plantera om chiliplantor, de största har blivit allt för stora i för små krukor de står i. Fått stödgödsla dem de sista så de skall fortsätta att växa.

IMG_20160303_221935
De tycker nog det är skönt att gå från 3*3 krukor till 11*11*11 krukor. De skall få stå i dessa tills de transporteras ut på landet om ca 2 månader.

Denna gången blir det ekologiskt blomjord. Det handlar om att jag vill ha en bra grundgödslad jord som behåller näringen ett längre tag.

Men handlar mera om att såhär års har jag inte speciellt mycket jord hemma. Det enda som jag har gott om är såjord. Blomsterjorden har jag i butiken på hörnet. Får lägga upp ett lager till nästa vinter.

Om ett par veckor kommer jag att börja tillföra gödsel för att öka tillväxten. Under tillväxtfasen använder man normalt sätt en del kväve.  Det hittar man vanligast i hönsgödsel eller andra gödsel där man har fått NPK är beskriven.

N står för 12806139_10153935651145365_2158445459959518858_nnitrogen, vilket är kväve. När plantor är små får man vara försiktig men gödslingen, men dessa kommer vara 15-20cm om några veckor.

Detta är en sort som heter Hungarian Record. En röd inte så superstark, men ändå med ordentligheta.
Ca 10 000SHU.

Kommer ha denna sort för att frys, göra pulver äta färsk. Men framför allt skall jag ha den i en gröna tomatern marmelad. Blir ca 3oplantor av denna sorten i år. Den kommer hamna i en växttunnel.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Chili. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Chiliplantor – omplantera

 1. Har faktiskt aldrig gödslat mina frösådder i krukorna, kanske man skulle föra. Hur gödslar du? Lägger väl inte hönsgödsel direkt i krukorna antar jag?
  Chilipulver borde jag testa att göra, tål inte färsk chili, men torkad går bra. Odlar för att det är kul och är lätt….måste testa pulver alltså, tack för tips!

  • rickywkarlsson skriver:

   Gödslar endast långa kulturer, oftast gödsel i jord när man planterar om.
   Sedan flyttande gödsel, när näringen börjar ge sig. Brännässlevatten, vallörtsvatten eller köpe flytande gödsel. OBS mycket mera utspädd än rekommendationerna.

   Men jag har testat allt från blomstergödsel pinnar, till pelleterat hönsgödsel. Denna vintern använder jag pelleterad vegetabilisk gödning. Inte primärt för uppdragning av nya plantor utan för att underhålls gödsla övervintrande plantor.

   Just nu har jag totalt ca 200plantor av massa olika saker, börjar egentligen mina vårsådder om 9dagar. Håller på med en skala som är mer än vad som är normalt för en trädgård. 🙂

   Chilipulver, torkar jag i svamptork och sedan kvarnar i kaffekvarn.

Kommentera