Ansvarsprincipen, vad är ditt ansvar?

Det bör repeteras; i Sverige gäller ansvarsprincipen. Om du är ansvarig för livsmedelsförsörjning till vardags är du även det i krig.

Tänker på alla som bor på äldreboenden, där är det äldreboendet/dennes huvudman som även är ansvarig i händelse av krig. Hur stora matlager har din kommun? På de mesta platser klarar de kanske 3-4dygn sedan är frysarna tomma.

swedish-flag-874886-mStaten har inga nationella lager, kommunen har inga lager. En veckas störning skulle innebära tomma butiker, lager som går på sista versen och det som finns i våra hamnar redan vara på väg till konsument.

Vi har aldrig i våran historia varit så beroende av import som vi är just nu.

För den som känner sin historia vet att det inte var mer än 100år sedan vi hade brödkravallerna i Sverige. Det är inte längre bort än att jag under mitt liv har träffat släktingar som levde då.

Trevligt att våran statliga radio har börjat uppmärksamma medborgarna på dessa fakta.

Men ansvarsprincipen innebär att om du ser till att någon har mat, så innebär det att du även är ansvarig i kriser/krig osv.

Vi behöver alla och en var fundera på hur skulle vi klara 2veckor utan en fungerande matförsörjning.

Min uppmaning är lika enkel som självklar, öppna kyl, frys samt skafferier osv och fundera på hur länge din familj skulle klara sig. Sedan vad man gör med svaret är en personlig avvägning, men att blunda hjälper inte. Det är när man ställer sig dessa frågor som man får riktiga svar.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ansvarsprincipen, vad är ditt ansvar?

  1. MBL skriver:

    På det här temat har jag ett annat brittiskt TV-tips, Wartime Farming. En BBC produktion som oftast finns att hitta i mer eller mindre bra kvalitet på youtube om man inte vill köpa DVD. Det är egentligen historieprogram och det finns farming-säsonger från Tudor-, viktoriansk, edvardiansk tid som illustrativt speglar samhällets och industrialismens utveckling mot mordern tid utifrån jordbruk och matförsörjning. Wartime är alltså under andra världskriget då Storbrittannien importerade nästan all sin mat för att plötsligt finna sin ö i blockad och hur staten och folket slet för att snabbt bygga upp ett effektivt jordbruk igen. Jag tror att en stor del av britternas stora trädgårdsintresse och kunskap idag är en effekt av kriget. Hoppas att vi ska slippa den erfarenheten.

Kommentera