Svenskt kött tar slut

Vi har en jordbrukssektor som går på knäna. Mer och mera ost kommer från utlandet. Detta får konsekvenser för mjölkbönder. Det som det inte talas så mycket om är att mjölkbönder producerar många kalvar som blir köttdjur.

För att en modern mjölkko skall ge mjölk, behöver den kalva regelbundet för att vara högpresterande. Detta gör att en mjölkko varje år föder en kalv eller ibland tvillingar.

Många av kvigorna blir själva mjölkkor, medan tjurkalvarna ofta säljs lokalt till något som har en betesbesättning. Där det normalt får beta utomhus största delen av året. Detta är ofta deltidbönder, förre detta mjölkbönder som vill hålla igång betet.

Detta är en av de viktigaste källorna till öppna marker. Men när mjölkbondens kalkyl inte längre går ihop, blir det inga kalvar. Kalvpriserna har gått upp på grund av att det finns för få kalvar att få tag på.

Har personligen sätt hur bönder halvdesperat försöker få tag på kalvar. Samtidigt i denna process finns det mjölkbönder som nu mera behåller sina egna kalvar, för att bytta till att bli köttbönder. Detta är just nu vad som sker. Den svenska köttproduktionen sjunker.

Basen med mjölkkor försvinner.12714247_10153439382670784_1354826937_n
Nu har detta nått enda ut till mig som köttkonsument. Nu får inte min lokala butik inte tag på tillräckligt med svensk köttfärs.

Detta sker samtidigt som viljan att köpa svenskt kött ökar.

Mitt råd till alla som brinner för svenskt kött, det är att köpa svensk ost, fil, grädde, smör och mjölk. Vänd på paketen lär er var era vardags varor kommer från.

Detta för att det skall bli flera kalvar, som blir kött.

Under hela det senaste 100åren har antalet kossor i Sverige sjunkit. Nu går det inte längre. Vi måste ha bönder som kan överleva på sitt jordbruk. Vi kan inte ha jordbrukare som de sämst betalda i Sverige. Inte när maten är det viktigaste som finns.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Alla jag känner äter 3gånger om dagen, ändå skall matpriserna vara så låga som möjligt. När skröt någon sist om hur billigt vin man köpt eller bilbarnstol osv. Vi måste inse att det vi stoppar i våra kroppar är bland det viktigaste som finns.  2016 hoppas jag att personlig bonde (PB) skall bli lika viktigt för hälsomedvetna som PT är.

 

 

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svenskt kött tar slut

  1. Sofias Lantliv skriver:

    En verklighet som ingen vill ha men få gör något åt! Så himla tragiskt!

Kommentera