Starkare plantor av tomat eller chili

Så här dags på året är då många så sina sommar chili plantor.

Man vill ju skapa plantor med så starka rotsystem som möjligt. Men oftast så står man där med en hög planta som behöver ett starkare rotsystem.

Jag använder ett system för chiliplantor med små krukor där jag i botten har 2-3cm med en kvalitetsjord, gärna en med lite lera i för vattenbärande förmåga. Uppe på den har jag ca 2cm med såjord där jag sår.

12661874_10153870391190365_1592669823529596950_n

Det är en kruka där jag precis höjt jorden.

När plantorna har etablerat sina andra bladpar fyller jag upp resten av krukan, med en bra jord. Detta gör att plantan sätter mera rötter utan att chockas av omskolningen.

Detta gör att omplanteringen kan ske senare. För mig konkret blir det att kunna hålla plantor längre i mindre krukor, gör att man inte behöver belysa en så stor yta.

Det gäller för ett antal växter i Solanaceae, nightshades familjen där man ofta gör detta. Många känner kanske till tomater som man ofta planterar djupare. Den man inte så ofta tänker på är potatis, en nära släkting till tomaten, när man kupar den vill man ju att den skall sätta mera rötter, läs potatis.

Skall man köpa speciell chili gödsel? Det enkla svaret är nej. Tittat lite på innehållet i det som vanligen finns där ute. Det är elakt sagt utspädd tomatgödning. Så titta gärna på vad de innehåller, men köp heller det som ger bäst värde för pengarna.

Tänk på att unga plantor skall man ge mycket försiktigt med näring, man vill att de skall utveckla rotsystem.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Chili finns det verkligen hur många smaker som helt av. Något som passar alla. Ofta talas det om de extremt superheta, men jag odlar det hellre för att få fram fruktiga toner. Chili med vanlig vardags heta som alla kan uppskatta.

Äter färsk, torkar och fryser.

Det här inlägget postades i Chili. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Starkare plantor av tomat eller chili

 1. Marina skriver:

  Hej! Behöver man nypa av några blad vartefter chilin växer,för att få den mer tät?

  • rickywkarlsson skriver:

   Det man är ute efter är att få en chiliplanta med många grenar. Många grenar som sätter frukt.

   Så man skall inte stamma upp plantorna.

   Men man nyper inte bort tjuvar så som på tomater.

   • rickywkarlsson skriver:

    Jag upplever att håller man plantor för varmt i början, så blir det höga och rangliga långt mellan blad/knopp ringarna. Det är där plantor skjuter ut grenar. Men om det är så eller inte, har jag inget belägg för.

 2. Tommy Högberg skriver:

  Det låter så riktigt det du beskriver med lite lerjord i botten som behåller fukten och sen så jord och sen på med lite mer jord nä andra bladparet slår, jag ska verkligen prova nu!

  • Marina skriver:

   Hej! Jag har sått chilifrukt som har kommit upp! Hur ska man göra sen,för att få dom så kraftiga som möjligt? Marina

   • rickywkarlsson skriver:

    Bra ljus 16timmar, värme funkar med normal innetemp. Omplanteringar i större krukor, sänk vid varje omplantering. Börja med näring mycket försiktigt när plantorna är ca 3-5veckor. Det är min erfarenhet.
    Men rekommenderar att fråga i en av de 2stora chiligrupperna på facebook. Chiliklubben och Hobbyodling av chilipeppar!

Kommentera