Gamla sorter av potatis

I matvarubutiken finns oftast endast ett väldigt smalt utvald av potatis sorter även om det har blivit marginellt bättre de senaste åren. Potatisen är kanske den vanligaste basmaten i Sverige, men det är också en av det mest besprutade.

Jag ville vara säker på att även i framtiden kunna äta giftfri potatis. Butikspotatis kan vara beskprutade upp till 10gånger. Det är den grödan som besprutas mest i Sverige.

Odlas det bara ett par sorter, blir vi som samhälle väldigt mycket mera sårbart vid sjukdoms utbrott. Så ett bra tips är att börja leta efter tåliga sorter.

Den stora katastrofen på Irland 1845-1852, den stora hungern eller på engelska Great Irish Famine kom sig av att man bara odlade potatis ur en enda sort på Irland. För den genetiska bredden är det smart ur matsäkerhetssynpunkt att odla många olika sorter.

Jag vill vara självförsörjande stora delar av året. Det krävs endast cirka 30kvadratmeter med intensiv odling av potatis för genomsnittssvensken.

I trådgårdar går det att odla mera intensivt. Tätare mellan raderna, ta kupningsmaterial utifrån. Insåg ganska snart att jag ville ha gamla sorter, sådana där potatisen smakar lite mera potatis. Det innebär att de sitter på ett bredare genetiskt material än dagens affärspotatis. Större chans att klara olika utmaningar. Att odla flera olika sorter är kul för variationen men kan vara bra om någon sort klarar sig sämre.

potatisBeställde mini sättknölar från den nordiska genbanken för några år sedan. Nordgen har ansvaret för att bevara våra gamla växtmatrial som inte längre används.

Att hålla genetiska resurser vi liv som kan få betydelse i framtiden vid liv. De är de som står bakom det stora genbankslagret på Svalbard.

Knölarna från nordgen är miniknölar som är tänka för att odla sättpotatis av.

Jag själv sparar minst 5-6kg per sort varje år, för att ha eget utsäde. Man känner att man gör en kulturgärning igenom att bevara sorter aktivt för framtiden

Frank Bonderöven besökte under året som gick Nordgen. Detta har hunnit sändas i Danmark men inte Sverige ännu. Det går dock att se från motsvarande svtplay i Danmark.
Det går att få med dansk text vilket kraftigt hjälper till med förståelsen, lika med tecknet nere till höger.

https://www.dr.dk/tv/se/bonderoeven-15-saeson/bonderoeven-4-12-3/popup/#!/04:05

För mig blir det speciellt roligt, en av potatis sorterna som man ser namngivit på ett provrör odlar jag.

Vill du själv beställa genbankspotatis;

http://www.nordgen.org/index.php/skand/content/view/full/2284/

1feb till 31mars eller till lagret tar slut hos dem.

I år verkar de ha ett ganska begränsat utbud.

OBS detta är inte ett sätt att skaffa sig gratis sättpotatis, vi talar om så små volymer till att börja med. Detta är värdefulla genetiska anlag för att kunna föröka upp och hålla i liv.

Har gått från 3potatis av de flesta sorterna till i år bli över 200kvadratmeter. Plus att jag har vissa i kragar för att kunna håller garanterat sorterat och rent. För att kunna ha en egen spårbarhet i sorter.

 

Det här inlägget postades i potatis och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera