Så här års är det man rensar ur frysen. Vad är det kvar som man skall äta fryset. Vad skall bli saft sylt, pajer eller gele.
Min kära svärmor skickade med mig en bärkasse igår. Den innehöll jordgubbar, blåbär och svarta vinbär.
Den egen producerade svarta vinbärs gelen har varit slut sedan länge. Vi behöver utöka antalet svarta vinbärsbuskar för det är en produkt som går åt.
Så fram med saftmajan för att låta allt stå och koka några timmar. Nästa steg är att låta ”stompfen” få gå i silduk för att få ut det sista ur bär massan.
Sedan blir det 9dl socker på liter saft. Koka i 15minuter, om det inte stelnar i ytterligare 20min. Pektin vid behov, om det fortfarande inte stelnar.
Samt lite konserveringsmedel, jag vill inte hålla på med parfinering av burkar eller så. Då tar jag hellre lite konserveringsmedel.
Att kunna använda bär såhär år för att göra mera gele är en lyx.
Det är så underbart att använda i grytor, såser eller till något vilt.